`We kijken of het juridisch mogelijk is zo'n verbod op te leggen', R. de Beukelaer

Het nieuws blijft verbluffen. Onze mond is nog niet opengevallen van verbazing of we worden gedwongen hem nog verder te laten openvallen. Nu de dvd in opmars is, las ik in een nieuwsbericht, blijkt de video vooral bij oudjes nog geliefd. Hoe ontdekken ze zoiets? Ook las ik het bericht dat campings meer voordeel van de hete zomer hebben gehad dan hotels. Wie hoort er niet van op?

Nu heb jij, De Beukelaer, weer voor een paar verbluffende regels gezorgd. Officier van justitie in Tilburg ben je. Ik neem mijn pet af voor gezagsdragers in oorden als Tilburg, Den Helder en Spijkenisse, oorden van probleemplekken en veelplegers en een `topvijftig van jonge lastpakken'. Er valt in zulke oorden veel gezag te dragen. Ik zie een visioen voor me van kogels om de enkel, droog brood en een onverwarmd vertrek waar de topvijftig zakjes plakt. Dan knippert iemand toch met zijn ogen als hij jou, R. de Beukelaer, hoopvol hoort voorstellen om een lijst aan te leggen van winkeldieven, zodat jullie die voortaan uit winkelstraten kunnen weren.

Een nadenkertje, zonder meer.

Of de dief is op weg naar een diefstal en dan heeft hij nog niets misdaan, of hij heeft een diefstal achter de rug en dan wordt hij geacht zijn straf te hebben uitgezeten. Als hij nog onbeboet rondloopt, grijp je hem in zijn kraag in plaats van hem een gespecificeerd wandelverbod te overhandigen, met de complimenten van de burgemeester.

Uiteindelijk betekent jouw straatverbod, De Beukelaer, dat ieder mens door geboren te worden al op heterdaad is betrapt. Voor dat standpunt valt iets te zeggen, voor dat standpunt valt zelfs veel te zeggen, al voorzie ik op de schaal van Tilburg – of Den Helder, of Spijkenisse – de nodige problemen. Worden er cursusavonden georganiseerd waarop men zich de pasfoto's van vermaarde winkeldieven in het hoofd prent? Stellen de dames van het korps zich aan de kop van erkende winkelstraten op met fotoalbums? Wat te doen als een verbannen BW (Bekende Winkeldief) zich via een zijsteegje verderop toch weer tussen de meute wurmt? Of als hij zijn wandelbehoefte wil gaan uitleven in een straat met winkels die niet tot de topvijf van erkende winkelstraten hoort? Hoeveel rondjes zullen de veldwachters al snelwandelend achter de BW blijven aanlopen? Zullen de BW's daar goedgemutst onder blijven, zonder paaltjes om te trappen of parasols in brand te steken? Ik dank de heer op mijn blote knieën dat ik geen officier van justitie in Tilburg ben.

Er is werk voor je aan de winkel, De Beukelaer. Voor jou en je medeofficieren. Een uitgaansverbod voor Tweede-Kamerleden om ze te weren van de Antillen als daar zomertemperaturen heersen. Een straatverbod voor Eurocommissarissen om ze te weren uit de buurt van de herberg waar de doofpot uithangt.

    • Gerrit Komrij