VS zeggen meer JSF-orders toe

Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) heeft in de Verenigde Staten de garantie gekregen voor enkele nieuwe opdrachten voor Nederlandse bedrijven in het Joint Strike Fighter (JSF)-project. Dat heeft de woordvoerder van de bewindsman vanuit de Verenigde Staten bevestigd.

Volgens hem is er ,,voor enige tientallen miljoenen dollars'' aan orders toegezegd voor de bedrijven Stork, Thales en ATS Kleizen en is er in het JSFproject nu in totaal voor 160 miljoen dollar aan opdrachten binnen.

Om te kunnen voldoen aan vooraf vastgelegde doelstellingen moet dat bedrag nog fors stijgen. Vorig jaar besloot het toenmalige kabinet om voor 858 miljoen euro te participeren in de ontwikkeling van de JSF, de beoogde opvolger van de F16straaljager. Nederlandse bedrijven zouden in ruil daarvoor grote orders krijgen. Een deel van de omzet zal de industrie terugstorten in de Nederlandse staatskas.

Om aan die doelstelling te kunnen voldoen, moet het bedrijfsleven volgens het ministerie van Economische Zaken tot 2012 een productieomzet van 1,5 miljard euro genereren. Of de huidige orderstroom voldoet aan de omzetprognoses, moet binnen enkele weken duidelijk worden. Dan antwoordt minister Brinkhorst (Economische Zaken) op vragen hierover van de Tweede-Kamerleden Blom en Timmermans (PvdA).

Tot nu toe verloopt de Amerikaanse orderstroom stroef. Zowel minister Brinkhorst als premier Balkenende heeft in Washington al aangedrongen op meer opdrachten voor Nederland. De woordvoerder van staatssecretaris Van der Knaap noemt de nieuwste orders ,,een belangrijke stap, maar we zijn er nog niet. Het blijft wel knokken.''

Verreweg de grootste opdracht gaat volgens hem naar Stork. De onderneming, die de helft van alle JSForders voor haar rekening hoopt te nemen, heeft voor de ontwikkelingsfase van het toestel ontwerp en productie van lichtgewicht composiet deuren en luiken binnengesleept. Stork, een beursgenoteerde onderneming, had het nieuws vanochtend nog niet publiek gemaakt. Een woordvoerder van het bedrijf kon de order niet bevestigen.