VS vinden Saddams wapens niet

De Amerikaans-Britse ploeg speurders naar Saddam Husseins massavernietigingswapens heeft nog geen concreet spoor daarvan gevonden.

Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen gisteren in Washington verklaard.

Het 1.200 man sterke team van David Kay, een vroegere wapeninspecteur van de Verenigde Naties, heeft de afgelopen vier maanden in Irak gezocht naar bewijs van de wapens die door Washington en Londen als reden zijn aangevoerd om Saddam Hussein af te zetten. Het eerste rapport van het Iraqi Survey team zou op korte termijn aan CIA-directeur George Tenet worden aangeboden. Het is niet duidelijk of het zal worden gepubliceerd.

Een woordvoerder van de CIA zei gisteren dat dr. Kay, die in Washington de laatste hand aan het rapport legt, nog steeds informatie binnenkrijgt, en dat zijn verslag niet meer is dan een eerste voortgangsrapport. Maar de woordvoerder bevestigde dat het ,,geen vaste conclusies zal bevatten''.

Volgens sommige functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben de inspecteurs van Kay gevonden wat zij interpreteren als bewijs dat Saddam Hussein de bedoeling had om heimelijk chemische en biologische wapens te produceren. De aanwijzingen daarvoor hebben zij voornamelijk geput uit stukken en uit gesprekken met Iraakse functionarissen, aldus de zegslieden.

Begin deze maand zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, nog dat Kays rapport zou aantonen dat ,,er geen twijfel bestaat dat dergelijke wapens bestaan en bestonden, evenals de programma's om ze te ontwikkelen''. De inmiddels vertrokken chef van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix, zei vorige week dat Saddam Hussein ,,niets heeft geproduceerd sinds 1991''.

Een hoge Amerikaanse functionaris zei gisteren dat de VS grote verwachtingen hebben van de informatie die Saddams minister van Defensie nog kan geven. De minister, Sultan Hashim Ahmed, heeft daartoe volgens de zegsman ,,wat neerkomt op'' immuniteit voor vervolging gekregen. Ahmed gaf zich vorige week over na wekenlange onderhandelingen.