Topvrouw Irak dood

Akila al-Hashemi, een van de drie vrouwen in de Iraakse regeringsraad, is gisteren overleden als gevolg van de verwondingen die zij zaterdag had opgelopen bij een aanslag op haar leven. Zes mannen openden toen vlakbij haar woning in Bagdad het vuur op de auto waarin zij zat. De daders ontkwamen.

Hashemi, een shi'itische moslim en carrièrediplomate, stond op de nominatie om Iraks nieuwe ambassadeur bij de Verenigde Naties te worden.

Zij was overigens een controversiële keuze voor de door de VS benoemde regeringsraad: ze was een naaste medewerkster van Saddam Husseins vice-premier Tariq Aziz en reisde als zodanig vaak met hem naar het buitenland. Hashemi was de enige functionaris van het ten val gebrachte regime dat in de 25 leden tellende regeringsraad is benoemd. De hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, Paul Bremer, roemde haar vanochtend als ,,pionier van de vrijheid en de democratie''.

In het doorgaande geweld in Irak werd vanochtend in Bagdad een bewaker van een hotel bij een bomaanslag gedood. Het Aikehotel dat doelwit van de aanslag was, huisvest journalisten van de Amerikaanse televisiemaatschappij NBC. Een van hen werd licht gewond. Volgens de politie ging het om een kleine bom. ,,Want als het een grote bom was geweest zou het hele gebouw zijn verwoest'', aldus een hoge politie-officier.