Tipje Ahold-sluier gelicht

Een donkere limousine verlaat de garage van het Zaanse hoofdkantoor. Het is Cees van der Hoeven die zaterdagavond woedend het pand verlaat. De topman van Ahold is zojuist met vernietigende informatie geconfronteerd. This is it, zegt Cornelis Harry en rijdt rechtstreeks naar zijn `vriend' Karel Vuursteen. Tijd om een biertje te drinken met de voormalig Heineken-topman die ook commissaris is bij Ahold.

Genoeg suspense vanavond in KRO Reporter over de opkomst en ondergang van Cees van der Hoeven. Hoe is het toch mogelijk dat een charismatisch en getalenteerd manager als `Keizer Cees' het supermarktconcern zo kon laten ontsporen? Onder de gelauwerde topman werd Ahold een wereldspeler. Nu is Ahold wereldbekend door een boekhoudschandaal.

Op archiefbeelden – toen nog met snor – geeft de toenmalige topman een vingerwijzing. Wat hij vroeger wilde worden? ,,Al vrij snel...'', zijn ogen gaan glunderen, ,,...de baas worden! Van een grote club, ja!''

De documentairemakers voerden veertig gesprekken met Ahold-betrokkenen en schetsen het beeld van een topman met te veel ambitie die te weinig weerstand krijgt. Eerst passeren de beelden van alle Ahold-successen. Een verbitterde en geëmotioneerde Albert Heijn, de laatste familieman die Ahold leidde, mag vervolgens het drama brengen. Van der Hoeven wordt wel erg makkelijk afgeschilderd als de grote boeman. Reporter draagt interessante puzzelstukjes aan voor het Ahold-mysterie, maar grote primeurs ontbreken. Dat is geen schande, het is daar erg vroeg voor. Niet één hoofdrolspeler haalt het in zijn hoofd voor de camera te verschijnen terwijl juristen wereldwijd de messen slijpen en justitie onderzoek doet.

De accountant reageert ,,voor het eerst'': met een holle frase. Fascinerender is de constatering dat Deloitte na verhitte discussies al vorig jaar oktober zijn controletaken zou hebben neergelegd in verband met misleidende geheime afspraken. Dat betekent dat commissarissen, accountants en bestuurders zeker vier maanden op de hoogte waren van het meest explosieve onderdeel van Aholds boekhoudschandaal. Daar wordt niet op doorgegaan. Reporter is onderhoudend, maar geen reconstructie: eerder een nuttige bijdrage aan een begin ervan.

Reporter: Keizer Cees, de ondergang van het Ahold Imperium. Ned.3, 21.18-22.00u.

    • Jeroen Wester