Slim raffinement bij Seesaw, Seedling en Zea

De bands op het Amsterdamse platenlabel Transformed Dreams hebben een zekere uiterlijke stijl gemeen. De vrouwen dragen informele, nondescripte kleren en halflang haar, ver over het voorhoofd en van achteren in een staart. De mannen hebben vooral gemeen dat ze er niet uitzien.

Zo stonden er gisteravond drie bands met jongens en meisjes van naast de deur op het podium. Datzelfde laagdrempelige effect zit in de muziek: die lijkt zo gemakkelijk in elkaar te zitten, maar kent wel degelijk een slim soort raffinement. Dat trad bij Seesaw vooral in de eerste nummers aan de dag. De weemoedige en dromerige zanglijnen van de lethargisch achter de microfoon schommelende zangeres Asta Kat botsten prettig op de luidruchtig gruizende gitaren. Jammer genoeg trok dat spanningsveld snel op, zodat het uitzitten van de set een moeizame aangelegenheid was.

Bij het ook in het buitenland gelauwerde Seedling was de stemming een stuk uitgelatener. Zangeres-gitariste Marg van Eenbergen was de enige die aan de nogal grauwe kledingcode ontsnapte met een kleurig, mouwloos topje. Eenzelfde soort extravertie met behaagzieke kwaliteiten zit in de muziek: springerig maar toch overzichtelijk, vol van energie, met pakkende en lokkende melodieën tegen de achtergrond van avontuurlijk vioolgekras en zwaar in de fuzz gezette baslijnen.

Zea, ondanks buitenlandse aspiraties op zijn Nederlands uit te spreken, was ooit een band met een vrouw in de gelederen, maar is intussen uitgedund tot een duo. Zanger-gitarist Arnold de Boer zong zijn nogal neurotisch klinkende liedjes en Remko Mueremans deed achter een batterij kastjes en knoppen de rest, en had daarnaast alle tijd om met tamboerijn of maracas rond te springen. Los van de af en toe wat vervreemdende samples en de quasi-mechanische begeleiding misstaat Zea niet bij de labelgenoten. Bij alledrie de bands geldt schuilt er een interessante eigenwijsheid in de muziek, die acceptatie over de landsgrenzen niet onwaarschijnlijk maakt.

Concert: Seesaw, Seedling, Zea. Gehoord: 24/9, Vera Groningen. Herhaling Seesaw: 27/9, Xinix Nieuwendijk, 31/10, Occii Amsterdam; Seedling: 1/10, Tivoli Utrecht, 2/10, Rotown Rotterdam; Zea: 27/9, Freeze-festival Leeuwarden, 1/10, Tivoli Utrecht, 10/10, Player Rotterdam.

    • Jacob Haagsma