Schubert

Goethe zei ooit zo van strijkkwartetten te genieten 'omdat het is alsof je luistert naar de conversatie van vier redelijke mensen, en profiteert van hun discours'. Voor het pianotrio van violiste Vera Beths, haar echtgenoot cellist Anner Bijlsma en pianist Jos van Immerseel geldt datzelfde.

Het is onmogelijk niet te worden aangestoken door het speelplezier dat afspat van hun live-opname (Lutherse kerk, Haarlem) van Schuberts twee grote Pianotrio's D. 898 en D.929. Beths en Bijlsma stonden samen aan de wieg van de succesvolle kamermuziekgroep Archibudelli, die zich erop toelegt 18de- en 19de-eeuws repertoire uit te voeren op darmsnaren (budelli) en oude stokken (archi). Bijlsma, Beths en altist Jürgen Kussmaul vormen de harde kern, maar de bezetting wordt steeds aangepast aan het repertoire. En dat de geledingen hier aan de piano worden versterkt door dirigent/forte pianist Jos van Immerseel voegt veel toe: de drie instrumenten versmelten in een volmaakte balans, de spanningsopbouw is optimaal en de klank vaart een gulden middenweg tussen romantiek en helderheid. De opname werd al bij uitkomst in 1997 uitstekend ontvangen, en is nu wijselijk door Sony heruitgebracht.

Schubert, Pianotrio's (SBK 90377)