Ruzie Schröder en Bush bijgelegd

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de Amerikaanse president George Bush hebben gisteren in New York hun ruzie over de oorlog in Irak bijgelegd. Schröder zei na een ontmoeting met Bush dat ,,wij het eens zijn geworden gezamenlijk naar de toekomst te kijken''.

De beide leiders kwamen tot die overeenstemming na een gesprek in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Bush zei met Schröder aan zijn zijde: ,,We hebben onze verschillen [van mening] gehad, die liggen achter ons en we gaan samenwerken.'' Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat het einde van de wederzijdse onvrede, die bijna een jaar heeft geduurd, mogelijk is omdat Duitsland nu bereid is actieve hulp te verlenen aan de VS in Irak.

Schröder was samen met de Franse president Chirac een uitgesproken tegenstander van de Amerikaans-Britse aanval op Irak. Nu heeft de bondskanselier tegenover Bush herhaald bereid te zijn tot het leveren van hulp bij de training van een politiemacht en veiligheidstroepen in Irak. ,,We willen meedoen en helpen'', zei Schröder. Militaire steun blijft uitgesloten.

Schröder zei dat de kans op totstandkoming van een nieuwe VN-resolutie over de internationale betrokkenheid in Irak nu groot is. Maar volgens Amerikaanse functionarissen die aanwezig waren bij het Amerikaans-Duitse overleg hebben beide leiders gezegd een dergelijke resolutie niet te willen overhaasten.