Rel verdeelt regering van Slowakije

Ivan Šimko, de Slowaakse minister van Defensie, is gisteren uit zijn functie gezet. Zijn ontslag was geëist door premier Mikuláš Dzurinda, die Šimko, een oude vriend en partijgenoot, gebrek aan loyaliteit verwijt.

Het ontslag volgt op een hoog oplopend conflict over Ján Mojziš, hoofd van het Slowaakse `verificatiebureau', een overheidsinstantie die antecedenten van functionarissen natrekt. Dzurinda probeert al weken Mojziš te ontslaan, zonder precies duidelijk te maken waarom. Tot woede van de premier nam Šimko het op voor Mojziš. Dzurinda's coalitieregering is verscheurd over deze hele affaire. Sommige partijen dreigen met opstappen.

Dzurinda's positie wordt intussen steeds hachelijker. De geheime dienst SIS gaf gisteren toe dat ze informatie over Mojziš heeft toegespeeld aan de premier, hetgeen wettelijk niet mag. Dzurinda zegt dat het geen officiële documenten betrof, maar een gewone ,,brief''. De SIS zegt dezelfde informatie ook naar president Rudolf Schuster en naar de voorzitter van het parlement te hebben gestuurd, maar zij ontkennen dat vierkant.

De onwil van Dzurinda om te zeggen waarom Mojziš weg moet heeft geleid tot wilde speculaties. Mensen in de omgeving van de premier zouden wegens hun communistische verleden niet door de screening van het verificatiebureau zijn gekomen. Dzurinda zou hun belangen verdedigen.

De NAVO beschouwt het verificatiebureau als een cruciale instantie met het oog op Slowakije's toetreding tot het bondgenootschap. Slowakije heeft als NAVO-lid toegang tot allerlei geheime informatie. Dzurinda verdedigde gisteren zijn pogingen om Mojziš te ontslaan. Volgens hem heeft Mojziš een geheime agenda. ,,Een ambtenbaar in zo'n hoge positie moet geen politieke of economische belangen hebben. Meneer Mojziš is volgens mijn informatie in overtreding.'' Dzurinda weigerde verdere uitleg.

Dzurinda's verbetenheid wekt alom verbazing. De NAVO volgt de ontwikkelingen nauwlettend. Dzurinda werd altijd gezien als een toonbeeld van redelijkheid en is steeds geprezen voor de wijze waarop hij Slowakije Europa en de NAVO heeft binnengeloodst. Maar dat imago ligt nu in duigen.