Rechter doorkruist droom telefoonrust Amerikanen

Een federale rechtbank in Oklahoma heeft voorlopig de droom doorkruist van vijftig miljoen Amerikanen en hun gezin die hoopten op telefoonrust na 1 oktober. Het nationale `niet-bellen-met-reclame'-register dat volgende week in werking zou treden, is te ingrijpend om te worden ingesteld door een niet met zoveel woorden door de wet gemachtigde overheidsdienst.

Na jaren touwtrekken opende de Federal Trade Commission (FTC) dit voorjaar het register waarop burgers uit de hele Verenigde Staten kunnen vastleggen dat zij niet gebeld willen worden door bedrijven die telefonisch iets willen verkopen. Dergelijke registers bestonden al in meer dan de helft van de vijftig staten. Overtreding zou 11.000 dollar kosten.

Politieke partijen, liefdadige instellingen, enquêtebureaus en bedrijven waar men recent bij heeft gekocht, zijn uitgezonderd van de werking van het `do-not-call'-register. In de telemarketingbedrijfstak werken in Amerika 236.000 mensen. De bedrijven vechten het register met alle middelen aan en vrezen massaontslag.

In het Congres is gisteren zeer negatief gereageerd op de gerechtelijke uitspraak. Congresleden beloofden zo nodig de wet aan te scherpen om de wil van de burger recht te doen. Volgens het vonnis is de FTC niet bevoegd dit register te openen. De Federal Communications Commission (FCC) zou dat wel zijn. De FCC heeft tot nog toe van instelling van zo'n register afgezien. De rechters baseerden hun afwijzing van het register niet op de veelgehoorde stelling dat een verbod op ongewenste telemarketing een aantasting van de vrijheid van meningsuiting is.

De rechtbank gaf de FTC wel toestemming voor regels die telemarketingbureaus dwingt om minder opdringerige technieken toe te passen. Op het ogenblik bellen computers bijvoorbeeld tientallen nummers tegelijk voor één telefonist: wie het eerst aanneemt wordt verbonden, terwijl alle andere gebelden een `dode' lijn krijgen. Dat mag straks niet meer. Dat maakt gebeld worden tijdens het avondeten extra avontuurlijk.

De Amerikaanse burgers hebben wel oren naar meer stilte. Die conclusie is althans te trekken uit de vijftig miljoen meldingen bij het register sinds het werd opengesteld eind juni. De FTC heeft inmiddels hoger beroep tegen het vonnis ingesteld.