`Politie verlaat Antillen'

Nederlandse politiemensen op de Antillen dreigen terug te keren naar Nederland, omdat ze het niet eens zijn met het schrappen van de onkostenvergoeding die ze ontvangen. Dat zeggen vier politievakorganisaties.

Op de Antillen zijn circa 55 Nederlandse agenten gestationeerd in het samenwerkingsverband RST (Recherche Samenwerkings Team). Het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot eind vorige maand de huidige onkostenvergoeding te verminderen en het voorschot van 800 euro per maand met onmiddellijke ingang stop te zetten. De politievakorganisaties noemen dit onacceptabel. ,,De woonlasten zijn enorm gestegen en de kosten voor het levensonderhoud op de Antillen zijn sowieso hoger'', aldus een woordvoerder van de Algemene Nederlandse Politie Vereniging (ANVP). De onkostenvergoeding van 800 euro werd in 2001 in het leven geroepen ter compensatie van de afschaffing van de beroepskostenaftrek.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken was het voor alle uitgezonden agenten duidelijk dat de compensatie van 800 euro stopgezet zou worden. ,,Bovendien krijgen de agenten nog een extra onkostenvergoeding en ontvangen ze in totaal meer dan defensiepersoneel en ambtenaren die daar ook zitten.'' Daarnaast is het volgens het ministerie niet nodig het wegvallen van de beroepskostenaftrek te compenseren omdat deze wijziging voor iedereen geldt.