OPEC verrast met lagere quota voor olieproductie

Oliekartel OPEC heeft besloten de productie te verminderen met 900.000 vaten olie per dag tot 24,5 miljoen vaten. Met de beslissing hoopt OPEC te vermijden dat de olieprijs begin 2004 zal inzakken.

De beslissing gistermiddag van de olieministers kwam als een grote verrassing. Voor de vergadering in Wenen hadden diverse ministers gezegd een verandering van de productiequota niet nodig te vinden. Het besluit van de organisatie van olie-exporterende landen werd genomen uit vrees dat het aanbod van olie anders te groot zal worden.

De prijs van een vat olie (159 liter) schoot omhoog toen de beslissing bekend werd gemaakt. De prijs van een vat Brent Noordzee-olie steeg ruim een dollar tot 26,73 per vat en stond vanmorgen rond het middaguur op 26,90 dollar. De olie kostte begin dit jaar, aan de vooravond van de oorlog in Irak, nog meer dan 30 dollar. De huidige prijs is nog altijd aan de bovenkant van de bandbreedte van 22 tot 28 dollar die OPEC graag ziet.

Analisten stelden gisteren dat de beslissing kwaad bloed zal zetten in het westen, vooral bij de Amerikanen die OPEC al geruime tijd vragen de pompen open te zetten om de olieprijs laag te houden. Een lage olieprijs kan bijdragen aan het herstel van de economische groei.

Met de productievermindering hoopt OPEC te voorkomen dat de toename van olie op de markt de prijs zal doen dalen als de vraag begin volgend jaar afneemt. De vraag neemt traditioneel af aan het begin van het jaar omdat de winter in Europa en de Verenigde Staten dan ten einde loopt. Het aanbod van olie groeit echter door de stijgende export uit Rusland en het weer opkrabbelende Irak.

De vermindering kan dan ook worden gezien als een directe reactie op de beginnende olieproductie in Irak. Het land pompt momenteel 1,8 miljoen vaten per dag uit de grond en voert 900.000 vaten per dag uit, zo zei de nieuwe Iraakse olieminister Bahr al-Uloum gisteren. Irak heeft na Saoedi-Arabië de grootste bekende oliereserves ter wereld. Het land doet sinds de eerste Golfoorlog niet meer mee met het quotasysteem, maar zal dat weer gaan doen als de productie op een normaal niveau is gebracht. Wat een normaal niveau is werd niet gezegd.

De landen van de OPEC komen begin december weer bijeen om de situatie op de oliemarkt te bespreken. Een verdere productievermindering zal dan opnieuw een optie zijn, vooral als de Iraakse export verder stijgt. Volgens minister al-Uloum zal Irak in maart 2,8 miljoen vaten per dag kunnen produceren. Of dit lukt is onzeker. De Iraakse oliesector kampt met grote problemen. De installaties verkeren in zeer slechte staat na drie oorlogen en jaren van economische sancties. Ook blijken de productie en het transport van de olie kwetsbaar. Sinds het einde van de oorlog zijn er drie grote aanslagen gepleegd op installaties en, veelal bovengronds liggende, pijpleidingen.