NAC door Newcastle overklast

NAC is in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi gedeklasseerd door Newcastle United. In St. James' Park verloor de Bredase ploeg het uitduel met 5-0. Zondag was NAC, dat zich sinds lang niet had geplaatst voor Europees voetbal, in de Nederlandse competitie nog met 4-2 te sterk voor Ajax. Een half uur had NAC, ook wel de `Parel van het Zuiden' genoemd, stand gehouden in het Engelse stadion. Toen maakte Bellamy met twee goals binnen vijf minuten al duidelijk hoe de verhoudingen lagen. Na de pauze werd het zelfs een pijnlijke vertoning voor NAC, dat in de verste verte niet leek op de ploeg die Ajax bij vlagen had weggespeeld. Bramble, Shearer en invaller Ambrose bezorgden de thuisploeg een monsterscore.

,,Zelfs simpele passing lukte niet meer'', wist NAC-trainer Ton Lokhoff. ,,Het was een kansloze missie. Dit komt heel hard aan. Ik ben geschrokken van de manier waarop dat vanavond gebeurd is. Het was ontluisterend.''

Newcastle, getraind door Bobby Robson, draait in de Premier League matig met twee nederlagen en drie gelijke spelen. Daarbij was de ploeg afhankelijk van spits en boegbeeld Shearer die alle vijf goals voor zijn rekening had genomen. ,,Het wordt tijd dat andere spelers het doel vinden'', verzuchtte de grijzende coach voor het treffen met NAC. Een etmaal later kreeg `Sir Bobby' zijn zin.

FC Barcelona heeft zich in Slowakije met moeite een goede uitgangspositie verworven voor een plek in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi. De ploeg van de Nederlandse trainer Rijkaard had aan een doelpunt van Kluivert niet genoeg om KM Puchov te verslaan. De Slowaken maakten in de slotminuut gelijk: 1-1.

De Nederlandse spits Bruggink maakte voor het Spaanse Real Mallorca de winnende 2-1 op Cyprus tegen Apoel Nicosia. Het Duitse Hertha BSC van de Nederlandse trainer Stevens kwam in Berlijn tegen het Poolse Groclin Grodzisk niet verder dan een 0-0 gelijkspel.