Minister gispt zichzelf

Minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) betreurt dat hij in het verleden zijn politieke lot heeft verbonden aan de instandhouding van de koppeling tussen de hoogte van de uitkeringen en lonen. De bewindsman heeft meerdere keren gezegd ,,niet mee te zullen werken aan ontkoppeling''.

Vanochtend zei De Geus voor Radio 1 dat dat ,,misschien wel'' een beginnersfout is geweest. ,,Het was niet verstandig mijn uitspraken op zo'n instrument te fixeren'', aldus De Geus. Hij zei door schade en schande wijs te zijn geworden. ,,Ik ga nu voorzichtiger door het politieke leven. Als je minder stoere uitspraken doet, word je eerlijker in de waarden waar het je echt om gaat.'' De minister gaat er nu vanuit dat de uitkeringen de komende vier jaar van de lonen kunnen worden losgekoppeld. Dat betekent dat ze gelijke tred houden met de lonen in de collectieve sector en niet meer met die in het bedrijfsleven.

De oppositiefracties PvdA en GroenLinks reageren met gemengde gevoelens op de uitlatingen van De Geus. Alledrie juichen ze het toe dat De Geus nu uitkomt voor zijn werkelijke beleid. Bussemaker (PvdA) vraagt zich wel af wat dit betekent voor andere beloften die De Geus gedaan heeft. Halsema (GroenLinks) vindt dat het De Geus siert dat hij terug komt van zijn ,,stoere uitspraken''. ,,Ook andere ministers kunnen daarvan leren. Doe geen uitspraken die je niet kunt waarmaken.'' De Wit (SP) neemt de woorden van De Geus voor kennisgeving aan.