Kunstschenking VS

Het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) heeft elf Hollandse schilderijen gekregen uit de 17de en begin 18de eeuw. De schenking heeft een geschatte waarde van 25 miljoen dollar (18,7 miljoen euro) en is gedaan door Hannah Carter, bestuurslid van het museum.

Dat meldt de Los Angeles Times. Het museum zou de gift vandaag officieel bekendmaken. Hannah Locke Carter, een voormalig skikampioene, is de weduwe van Edward W. Carter, eigenaar van een winkelketen en een van de oprichters van het museum.

De elf schilderijen zijn van Ambrosius Bosschaert, Jan van Huysum, Emanuel de Witte, Frans Post, Aelbert Cuyp, Jan van de Cappelle, Willem Claesz. Heda, Jacob van Ruisdael, Pieter Jansz. Saenredam, Simon de Vlieger en Aert van de Neer. Van Post is er een Braziliaans landschap, van Cuyp een `Vlucht naar Egypte', van Ruisdael een grote eik en van Saenredam een strak kerkinterieur. De doeken zullen worden geëxposeerd in de buurt van de drie Rembrandts die het museum bezit.

De Carters kochten de meeste schilderijen in de jaren `70 en leenden ze dikwijls uit museum als het LACMA, het Museum of Fine Arts in Boston en het Metropolitan Museum of Art in New York.