Kuifje uit Amerika

Schrale troost voor de kleine belegger die nog aandelen KPN, UPC en Ahold in de kast heeft liggen, ooit aangeschaft tegen de hoogste prijs: ook grote jongens kennen hun `timing-problemen'.

Nu de dollar een voorlopig dieptepunt heeft bereikt, kondigt het ene na het andere Nederlandse bedrijf grote desinvesteringen aan in Amerika. Wegwezen uit het beloofde land, luidt het nieuwe parool. Ook al was de dollar ten tijde van de aankoop een kwart meer waard dan nu.

Zelfs het ontbreken van een serieuze koper is geen reden meer om in Amerika te blijven. Fortis maakte vanochtend bekend zijn Amerikaanse verzekeringsactiviteiten volgend jaar naar de beurs te brengen. Na de overname van flinke verzekeraars in 1998 en 1999 heeft het Nederlands-Belgische concern nu meer dan 12.000 mensen in de Verenigde Staten voor zich werken. Elk bod wordt serieus bekeken, verklaarde de bestuursvoorzitter vanochtend.

Fortis staat niet alleen in zijn aftocht. Ahold beleefde bijna zijn Waterloo in Amerika en heeft nu zijn eerste winkelketen (Golden Gallon) van de hand gedaan. Getronics, nog altijd gebukt onder de overname van Wang in 1999, stapt nu uit het Amerikaanse DigitalNet. Wessanen sluit een Amerikaanse fabriek.

En het lijstje van verkopende bedrijven wordt groter en groter. Het kwakkelende Corus stoot een Amerikaanse staalfabriek en zijn distributiecentra af, ABN Amro verkoopt (met boekwinst) voor 250 miljoen dollar de kleine dochter Prime Brokerage en Philips heeft nog altijd de waarschuwingsvlag uithangen bij de Amerikaanse consumentenelektronicadivisie: wanneer die aan het eind van het jaar niet winstgevend is, begint mogelijkerwijs de uitverkoop. Gelukkig doet Philips het elders in Amerika heel wat beter en ook ABN Amro verdient er een goede boterham.

Maar wat te denken van Numico, waar de reisjes naar Amerika voor grote problemen zorgden. Vitaminedochter Rexall Sundown (aanschaf 1,8 miljard dollar) is inmiddels voor 250 miljoen verkocht en ook dochter GNC (2,4 miljard dollar) ligt in de etalage. Wellicht kan een verrassend goed bod het eigen vermogen van Numico positief maken.

En dan nog Van der Moolen dat van alle kanten in Amerika wordt geraakt. De beurstoezichthouder SEC doet een onderzoek naar het gedrag van de hoekmannen van het beursbedrijf, op Wall Street wordt zelfs gedacht om die hoekmannen overbodig te maken en ook de zwakke dollar doet pijn.

Zoveel verkoopplannen, wat gaat er eigenlijk met de opbrengst gebeuren? Naar een ander land met onbegrensde mogelijkheden?

Logische vragen. De antwoorden komen in veel gevallen van de huisbank.