Fortis trekt zich terug uit verzekeringen in VS

Fortis trekt zich terug als verzekeraar uit de Verenigde Staten. De bank en verzekeraar wil volgend jaar zijn Amerikaanse verzekeringsbedrijf, Fortis Inc. (12.000 werknemers), naar de beurs brengen, en vervolgens langzaam zijn belang in de onderneming afbouwen.

Dat heeft de Belgisch-Nederlandse onderneming vanmorgen bekendgemaakt. De Amerikaanse verzekeringstak behoort niet meer tot de kernactiviteiten. ,,Het zijn gespecialiseerde bedrijven, die onder meer uitvaartverzekeringen verkopen, en geen enkele link hebben met onze verzekeringsactiviteiten in de Benelux'', zegt een woordvoerder van de financiële instelling.

Bestuursvoorzitter A. van Rossum van Fortis liet vorige maand al weten dat zijn bedrijf bezig was met het verder vaststellen van strategische doelstellingen. Een van de gevolgen daarvan is de verkoop van de verzekeringsactiviteiten in de Verenigde Staten, zei een woordvoerder vanmorgen. Het concern wil vooral zijn bank- en verzekeringsbedrijven in de Benelux verder versterken.

Met de eigen beursnotering aan de New York Stock Exchange moet Fortis Inc. de mogelijkheid krijgen om zelfstandig kapitaal aan te trekken om te kunnen expanderen, zo redeneert Fortis. Volgens Bank Oyens & Van Eeghen zou de beursgang zo'n 3,8 tot 4 miljard dollar kunnen opleveren.

Het totale premie-inkomen van Fortis Inc. bedroeg over de eerste zes maanden van dit jaar 2,7 miljard euro. Het bedrijf realiseerde over die periode een operationele nettowinst van 157 miljoen euro. Fortis Inc. verkoopt onder meer arbeidsongeschiktheids-, ziektekosten- en tandartsverzekeringen.

Fortis maakte in augustus een nettowinst van 671 miljoen euro over de eerste zes maanden van dit jaar bekend, 56 procent minder dan een jaar geleden. Het verzekeringsbedrijf kwam mede door sanering van de aandelenportefeuille in de rode cijfers terecht. Het verlies kwam uit op 34 miljoen euro. Het bankbedrijf deed het beter de eerste helft van dit jaar. Daar werd een winst gerealiseerd van 851 miljoen euro, een daling van 9 procent. De financiële instelling wilde zich in augustus nog niet wagen aan een prognose voor het lopende jaar omdat de marktomstandigheden nog te onzeker waren.

Op de beurs reageerden beleggers positief op het voornemen van Fortis. Het aandeel noteerde tegen het middaguur ruim anderhalve procent hoger op een negatief gestemde Amsterdamse effectenbeurs.