Ethiopië tot VN: voorkom oorlog

Ethiopië heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deze week gevraagd een nieuwe oorlog met Eritrea te voorkomen door betwiste delen van de grens tussen de twee buurlanden opnieuw vast te stellen. Het verloop van de grens zoals een onafhankelijke grenscommissie van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag die in april vorig jaar heeft bepaald, is voor Ethiopië onaanvaardbaar. In zijn brief aan de Veiligheidsraad noemt premier Meles Zenawi het besluit van de commissie ,,een recept voor voortgaande instabiliteit en zelfs van terugkerende oorlogen''.

Eritrea verwijt Ethiopië schending van het internationaal recht. De Eritrese regering heeft al eerder gezegd dat de internationale gemeenschap meer druk moet uitoefenen op Ethiopië om het besluit van de commissie te accepteren.

De twee landen hebben van mei 1998 tot mei 2000 een ouderwetse loopgravenoorlog gevochten om de duizend kilometer lange grens, waarbij zeker 70.000 doden zijn gevallen. In het vredesakkoord dat ze december 2000 sloten spraken de landen af dat een onafhankelijke commissie op basis van koloniale verdragen het verloop van de grens zou bepalen. Dat besluit zou bindend zijn. Na de bekendmaking van het besluit bijna anderhalf jaar geleden verzekerde zowel Ethiopië als Eritrea dat ze zich zouden neerleggen bij het besluit.

Maar vooral het verlies van de grensplaats Badme blijkt voor Ethiopië toch onverteerbaar. Om Badme is Ethiopië de oorlog vijf jaar geleden begonnen. Ethiopië won overtuigend maar raakt volgens het grensbesluit Badme toch kwijt. Acceptatie van dat verlies zou premier Meles Zenawi in grote binnenlandse politieke problemen brengen. In zijn brief aan de Veiligheidsraad noemt hij de beslissing over Badme dan ook ,,onwettig, onrechtvaardig en onverantwoordelijk''. Hij schrijft dat het werk van de grenscommissie in een ,,terminale crisis'' verkeert.

De markering van de grens volgens de aanwijzingen van de commissie is dit jaar al drie keer uitgesteld. Volgens Ethiopië kan worden begonnen met de onbetwiste delen, maar dat vinden Eritrea en de internationale grenscommissie niet aanvaardbaar.

In het grensgebied bevinden zich 4.000 VN-militairen die toezien op naleving van het vredesakkoord.