Effectenbeurzen in Europa lager

De Europese beurzen waren vanmorgen zeer negatief gestemd. De beurzen reageerden hiermee op de sterke daling op Wall Street gisteren. De technologiefondsen en de bedrijven met een grote aanwezigheid in de Verenigde Staten waren de grote verliezers.

De beursgraadmeter AEX-index stond even na het middaguur op 318,78 punten, een verlies van 1,1 procent. Elders in Europa daalde de FTSE in Londen met 0,9 procent en in Parijs stond de CAC-index 1,3 procent lager. De DAX in Frankfurt steeg vanmorgen met 0,2 procent. Dit kwam omdat de Duitse beurs veel langer openblijft en dus het verlies van Wall Street gisteren al had verwerkt via een daling van 3 procent.

De Europeanen volgden de Amerikanen die de Dow-Jonesindex gisteren zagen dalen met een kleine 2 procent en de technologiebeurs Nasdaq met ruim 3 procent. De daling werd onder meer veroorzaakt door de stijgende olieprijs, een direct gevolg van de beslissing van oliekartel OPEC om de olieproductie te verlagen. In Amsterdam profiteerde Koninklijke olie van het OPEC-besluit en steeg 0,3 procent naar 39,37 euro. Daarmee was het fonds een van de zeer weinige aandelen die winst kon boeken. Ook Fortis wist te stijgen op het bericht dat het de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten apart naar de beurs gaat brengen. Fortis steeg 2,3 procent naar 15,38 euro.

Van der Moolen voelt nog steeds het negatieve effect van het onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder van de beurs. De SEC liet deze week weten het onderzoek naar het effectenhuis uit te breiden. Het aandeel daalde rond de 4 procent. Andere grote dalers waren Philips, min 2,7 procent, handelshuis Hagemeyer, min 4,6 procent, en Getronics met min 3,3 procent.

De Midkap-index beleefde ook een negatieve ochtend. De index voor middelgrote fondsen stond aan het einde van de ochtend op 317,84 punten, dat is 2 procent lager dan het slot van gisteren. Een grote Midkap-daler was KLM dat 3,7 procent moest toegeven op 11, 31 euro. Beleggers zitten met spanning te wachten op nieuws over de mogelijke alliantie met branchegenoot Air France.

In navolging van Wall Street heeft de effectenbeurs in Tokio van vanmorgen met koersdalingen gereageerd op het besluit van OPEC om de productie te verlagen. De toonaangevende Nikkei-index verloor 1,8 procent tot 10.310 punten.