Dierenactivisten blokkeren schapenschip

Dierenactivisten hebben gisteren in de haven van Portland een schip geblokkeerd dat schapen wilde laden. Ze protesteerden tegen de export van levende schapen uit Australië.

Aanleiding voor het protest is de weigering door Saoedi-Arabië van een scheepslading van ruim 57.000 schapen uit Australië. De dieren zouden eind augustus in de haven van Jeddah aan land gaan, maar werden daar geweigerd omdat een deel leed aan bekschurft, een virusziekte waarbij de dieren blaren op hun lippen krijgen. Ook Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de Cormo Express, zoals het schip heet, daarna geweigerd. Australië wil de lading, die eigendom is van een Saoedische importeur, niet terugnemen. De schapen zitten al bijna twee maanden op het schip, dat eigendom is van de Nederlandse reder Vroon.

Volgens een woordvoerder van Vroon is de virusinfectie aan boord inmiddels verdwenen. De Cormo Express ligt nu ergens voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. Een paar dagen geleden is voor twee weken voer en water aan boord gehaald. ,,Het vervelende is dat je daarvoor een haven aan moet doen. En daar is de luchtvochtigheid en de temperatuur hoger dan op open zee, waardoor de schapen meer stress hebben'', zegt hij. Darrdor is volgens hem het aantal overleden schapen opgelopen tot 4.398, ruim 600 meer dan een halve week geleden. De overgebleven schapen zijn sinds het vertrek uit de haven van Fremantle gemiddeld drie kilo aangekomen. Als de dieren te zwaar worden bestaat de kans dat niemand ze meer wil kopen. ,,Er moet snel een oplossing komen'', aldus de woordvoerder. Activisten pleiten ervoor dat alle schapen op de Cormo Express worden gedood. Ze zien dat als de minst dieronvriendelijke oplossing.

In de haven van Portland moesten de activisten hun blokkade met speedboten en kano's opgeven toen de zee onrustig werd. Ze willen de protesten voortzetten aan land. ,,We willen niet nóg een dodenschip'', zei directeur M. Pearson van Animal Liberation. Australië exporteert jaarlijks zes miljoen levende schapen, waarvan een groot deel naar het Midden-Oosten gaat.

Nieuw Zeeland heeft gisteren de verscheping van 65.000 schapen naar Saoedi-Arabië opgeschort. Er bestaat vrees dat havens in het Midden-Oosten de lading weigeren als een deel van de dieren onderweg bekschurft krijgt. De schapen zullen pas worden vervoerd als een back-up market is gevonden; een land dat de lading wil kopen als de eerste afnemer haar afwijst.