Alleen in de ijshockeyhal was het feest

,,Voetbal is een publiekssport die in volle stadions moet worden gespeeld'', wist de winnende trainer van FC Utrecht na afloop van ,,een in alle opzichten macabere wedstrijd''. Foeke Booy sprak gisteravond klare taal over het UEFA-Cupduel tussen FC Utrecht en MSK Zilina in een vrijwel lege Galgenwaard. Terwijl vijf kilometer noordwestwaarts meer dan tweeduizend supporters in een ijshockeyhal hun kelen schor schreeuwden voor een groot videoscherm, waren in het voetbalstadion slechts 75 genodigden aanwezig op de hoofdtribune.

Nog geen uur na het Europese bekerduel, dat in een geflatteerde 2-0 zege voor de thuisploeg eindigde, haastten de spelers en begeleiders van FC Utrecht zich per touringcar naar de Vechtsebanen, waar de ijshockeyhal werd bevolkt door een deinende massa. Het voetbalelftal wilde zijn dank betuigen aan het publiek, dat ondanks het collectieve stadionverbod de ploeg hartstochtelijk had aangemoedigd. De steunbetuigingen waren in de eerste helft even hoorbaar op het speelveld, toen een geluidstechnicus op de parkeerplaats de satellietverbinding tot stand had gebracht. De ruis op de lijn was zo groot, dat hij de knoppen weer snel terugdraaide.

FC Utrecht moest zijn eerste Europese bekerwedstrijd zonder publiek spelen, als gevolg van een straf die de Europese voetbalbond vorig jaar had opgelegd na ongeregeldheden bij het UEFA-Cupduel tegen Legia Warschau. Volgens trainer Booy is het een goede les geweest voor de Utrechtse voetbalvandalen die hun Poolse collega's toen te lijf waren gegaan. ,,Ik ben blij dat deze bizarre wedstrijd er op zit. Ik heb er lang tegen aan zitten hikken. Zoiets wil ik niet nog een keer meemaken'', klaagde de coach over de kille entourage.

De Utrechtse feestcommissie had zijn best gedaan om de dooie boel een beetje op te vrolijken. Eerst landde een parachutist op het middenterrein met de wedstrijdbal. Vervolgens schalde het clublied `Eye of the Tiger' door de luidsprekers van het stadion. Daarna vlogen vijf helicopters, met vijf prijswinnaars die bij de Vechtsebanen waren ingestapt, op grote hoogte boven het stadion. Nog weer later vulde een rood rookgordijn de lege tribunes. Ondertussen werd de thuisploeg op hoge toon aangemoedigd door de vijftien ballenjongens langs de kant van het veld. Op de hoofdtribune was er veel lol. Utrechtse en Slowaakse genodigden maakten over en weer grappen in het Engels. Bij elke overtreding riepen zij om beurten: `yellow card, referee'!

Binnen de lijnen waren de overtredingen en de scheldpartijen veel beter te verstaan dan bij een druk bezochte thuiswedstrijd. Het vooroordeel dat Nederlandse voetbalprofs elkaar te weinig coachen in het veld, werd gisteravond gelogenstraft. De ene speler had de bal nog niet in bezit, of hij werd door een ploeggenoot te verstaan gegeven `hier naar toe' of `daar naar toe' te spelen. En toen de verdedigend ingestelde tegenstanders in de tweede helft op jacht gingen naar de gelijkmaker, sommeerde doelman Ponk zijn medespelers veel tijd te rekken.

De langzaam-aan-actie was niet besteed aan FC Utrecht, dat tegen MSK Zilina (titelhouder én hekkensluiter in de Slowaakse competitie) grossierde in balverlies en nauwelijks kansen creëerde. Vlak voor rust scoorde midvoor Hans van de Haar na een vlotte combinatie via de rechterkant. Vlak voor het eindsignaal scoorde Stefaan Tanghe na een vrijwel identieke aanval aan de linkerkant.

Het waren de enige opwindende momenten in een wedstrijd die anderhalf uur voortkabbelde. Al deed de speaker nog zo zijn best bij het voorlezen van de namen van de wisselspelers en de doelpuntenmakers. De melodieuze klanken van het nummer `La Cucaracha', vaste prik na elke treffer van FC Utrecht, klonken potsierlijk in het lege stadion. Nee, dan was het tromgeroffel bij de Vechtsebanen meer op zijn plaats. Daar was voetbal gisteravond bijzaak en werd de mindere kwaliteit van het geboden spel weggespoeld met bier.

Over drie weken reist een deel van deze Utrechtse aanhang naar Slowakije, waar de 2-0 overwinning in de heenwedstrijd nog geen walkover betekent. ,,Maar we hebben hier wel een goed fundament gelegd voor de return'', concludeerde Booy voordat hij zich naar het feest in de ijshockeyhal begaf.

FC Utrecht

2

MSK Zilina (Slw)

0

Ruststand 1-0. 44. Van de Haar 1-0, 86. Tanghe 2-0. Schdsr: Zammit (Mal). Tsch: geen. Gele kaart: Bosschaart, De Jong (FC Utrecht), Spendla (MSK Zilina).