Ahold werd `bij toeval' doelwit van afpersing

Het supermarktconcern Ahold is bij toeval slachtoffer geworden van een grote afpersingszaak, in april en mei van dit jaar. Dat heeft hoofdverdachte Edwin W. (32) uit Zwolle vanmorgen voor de rechtbank verklaard. W. , natuurkundeleraar, heeft samen met zijn 29-jarige vriend Jochem van Z., vertegenwoordiger, geprobeerd Ahold vijf miljoen euro af te persen. Om hun eisen kracht bij te zetten schoten ze enkele malen op woningen in Zwolle, Deventer en Meppel, en op een filiaal van Albert Heijn in Zwolle. Ahold claimt vanwege de kosten die gemaakt zijn in verband met de afpersing een schadevergoeding van 137.000 euro.

Ahold was als doelwit gekozen omdat dat bedrijf in maart van dit jaar ,,in de belangstelling stond'', aldus W. In deze periode was Ahold veelvuldig in het nieuws vanwege boekhoudschandalen.

De natuurkundeleraar, volledig toerekeningsvatbaar volgens psychologische rapporten, was tot zijn daad gekomen omdat hij zijn moeder na het overlijden van zijn vader financieel wilde ondersteunen. Zijn compagnon Van Z., een vertegenwoordiger, deed mee omdat hij kampte met een gokschuld van 30.000 euro.

In een brief aan Ahold hadden de afpersers gedreigd dat er ,,slachtoffers'' zouden vallen als het bedrijf niet zou ingaan op de eis om geld. Volgens W. , die behalve van afpersing ook van poging tot moord wordt verdacht, was dit slechts bedoeld als pressiemiddel. ,,Ik heb niet bewust op mensen geschoten. Het is uit de hand gelopen.'' Bij de schietpartij op een woning in Meppel raakte de 73-jarige bewoonster gewond aan de arm. W. moet haar gezien hebben, zo heeft de rechter-commissaris vorige week bij een schouw in Meppel geconcludeerd.

Het wapen was door W. en Van Z. aangeschaft omdat Ahold niet direct reageerde op de brief. De eerste schietpartij was gepland op een filiaal van Albert Heijn in Deventer, maar omdat W. niet zo snel een supermarkt kon vinden, besloot hij vanuit een rijdende auto op drie woningen te schieten. W. heeft alle schietincidenten bekend, behalve de schietpartij in een Zwolse woning. Hier zou Van Z. verantwoordelijk voor zijn, maar deze ontkent. Ook zegt Van Z. niet geweten te hebben dat Ahold het doelwit was van afpersing.

W. en Van Z. werden op 4 mei aangehouden. De politie, die 180 man op de zaak had gezet, kon het telefoontje waarmee de afpersers twee dagen eerder contact hadden gezocht met Ahold, aan W. relateren. W. had een nieuw mobiel toestel gebruikt, maar met de Sim-kaart van zijn eigen GSM, waarvan de gegevens `meegezonden' werden. Hiervan was het telefoonnummer bij de politie bekend omdat W. daarmee eerder aangifte had gedaan van mishandeling.