`Ahold-fraude veel eerder bekend'

Al vorig jaar zomer zijn binnen Ahold tegenstrijdige geheime contracten boven tafel gekomen waaruit bleek dat het supermarktconcern een verkeerde voorstelling van zaken gaf. Voor accountant Deloitte & Touche is dat reden geweest om vorig jaar oktober zijn controlewerkzaamheden bij Ahold met onmiddellijke ingang te staken.

Dat meldt het televisieprogramma Reporter dat vanavond wordt uitgezonden. In februari van dit jaar maakte het supermarktconcern bekend dat er op grote schaal gefraudeerd was in Amerika en dat de winsten bij diverse dochtermaatschappijen met terugwerkende kracht zouden worden aangepast omdat er voor de accountant informatie was achtergehouden. In maart van dit jaar werd bekend dat accountant Deloitte & Touche zijn goedkeurende verklaringen voor de jaarrekeningen van 2000 en 2001 introk. Ahold werkt nog steeds aan de jaarcijfers van 2002. In november vorig jaar gaven de commissarissen van Ahold topman C. van der Hoeven een contract voor het leven in reactie op aanzwellende kritiek op hem.

Ahold deed bij diverse samenwerkingsverbanden ten onrechte alsof het de baas was, waardoor het de omzetten en operationele winst volledig aan zichzelf toe kon rekenen. Aan de accountant kon Ahold contracten laten zien waaruit bleek dat Ahold terecht de baas speelde. Tegelijkertijd zijn er in verschillende gevallen geheime contracten opgesteld die het tegenovergestelde beweren.

Het televisieprogramma meldt dat Ahold dit behalve in Zweden en Argentinië ook in Brazilië en Guatemala deed. In Argentinië zou de inmiddels vertrokken financieel directeur M. Meurs zijn handtekening onder zo'n contract hebben gezet, in Brazilië deed Van der Hoeven het.

Deloitte & Touche stelt in een reactie nooit commentaar te geven op individuele cliënten. ,,Wij gaan niet in op details en geven geen inhoudelijke reactie'', aldus een woordvoerder. Ahold kent nog niet de inhoud van het televisieprogramma en kon vanochtend niet reageren.

Voormalig topman Albert Heijn noemt het gesjoemel met de geheime contracten op tv `boerenbedrog', `slecht' en `stom'. Volgens Heijn kwam Van der Hoeven begin dit jaar, vlak voor het uitbreken van het schandaal, nog thuis bij hem langs om te zeggen dat alles goed ging.

TV VOORAF: pagina 15