ABN Amro verkoopt onderdeel in de VS

ABN Amro verkoopt het Amerikaanse Prime Brokerage aan de Zwitserse bank UBS voor 250 miljoen dollar (217,9 miljoen euro). Met het geld dat vrijkomt door de transactie wil ABN Amro uitbreidingen financieren in divisie Wholesale, ofwel zakenbankieren.

Prime Brokerage wordt verkocht omdat het niet langer past in de portefeuille van kernactiviteiten van ABN Amro in de Verenigde Staten. Het bedrijfsonderdeel biedt diensten aan op het gebied van orderuitvoering en operationele ondersteuning aan beheerders van kleinere hedge funds (fondsen die speculeren op koersfluctuaties). Het is actief in diverse Amerikaanse steden zoals New York, San Francisco en Dallas en er werken 190 mensen. Na de verkoop werken er bij ABN's Amerikaanse Wholesale bedrijf nog meer dan 2.000 mensen.

De opbrengst van de transacties is, na herstructurerings- en verkoopkosten, 150 miljoen dollar, aldus ABN Amro. Door de verkoop wordt bovendien een naar risico gewogen bedrag vrijgemaakt van 1,75 miljard euro. Dit bedrag zal worden gebruikt voor nieuwe investeringen in de zakenbankdivisie. Eerder deze week zei de chef van deze divisie, W. Jiskoot, dat de bank actief kijkt naar mogelijkheden voor uitbreidingen.