7000 stakers naar Rotterdam

De Rotterdamse haven vormt maandag het toneel van een 24-uursstaking waarbij 7.000 Europese havenwerkers uit onder meer Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Roemenië, Denemarken, Noorwegen en Zweden een protesttocht door de havenstad zullen houden. Tegelijkertijd wordt in Barcelona geprotesteerd door havenwerkers uit de zuidelijke landen van Europa. De bedoeling is dat in alle Europese havens maandag het werk voor 24 uur wordt onderbroken.

De protestactie in Rotterdam wordt georganiseerd door FNV Bondgenoten. De reden van de staking is een verordening van de Europese Commissie die toestaat dat het laad- en loswerk van schepen in de toekomst niet uitsluitend meer hoeft te worden verricht door havenwerkers. In de nieuwe richtlijn is het ook toegestaan dat ongeschoolde uitzendkrachten en zelfs matrozen kunnen worden ingezet bij het laden en lossen van de lading. Daarbij wordt volgens bestuurder N. Stam van FNV Bondgenoten over het hoofd gezien dat havenwerk gevaarlijk is. ,,De veiligheid staat direct op het spel als reders ongekwalificeerde mensen kunnen inhuren voor het laden en lossen'', stelt hij.

Het rommelt al maanden in de Europese havens door de nieuwe door Brussel verordonneerde maatregelen. De Europese Commissie heeft via het zogeheten Port Package een pakket maatregelen aangekondigd om de onderlinge concurrentie in de havens te vergroten. Maandag, de dag van de acties, overlegt de Europese Commissie met het Europees parlement over Port Package.

Onder de noemer `havenwerk voor havenwerkers' zal de protesttocht in Rotterdam om half elf 's ochtends beginnen op het Zuidplein. De actievoerders willen via de Maastunnel naar het centrum van de stad toe om vervolgens over de Erasmusbrug naar het kantoor van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) te trekken. Het is de bedoeling dat de demonstratie twee uur zal duren.