Woede over afspraak KPN met scholen

Internetaanbieders zijn woedend over de overeenkomst tussen KPN en scholen over het aanbod van gratis ADSL. Volgens de providers verstoort KPN de vrijemarktwerking. Ze hebben de overeenkomst aangekaart bij NMa en Opta.

Gisteren maakte KPN bekend dat de 10.000 scholen voor primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs vanaf 1 januari 2004 drie jaar lang gratis gebruik kunnen maken van breedbandinternet (ADSL). Het gaat om een overeenkomst tussen KPN en de verenigingen voor schoolleiders in het primair onderwijs (AVS) en het voortgezet onderwijs (VVO). Scholen die gebruik gaan maken van het aanbod, besparen zo'n 6.000 euro per jaar. De aansluitingen worden verzorgd door KPN-dochter XS4ALL. Scholen in gebieden waar nog geen ADSL beschikbaar is, krijgen een alternatief aangeboden. KPN heeft besloten 25 miljoen euro per jaar te investeren in ondersteuning van het onderwijs.

Tot eind van dit jaar wordt internet op scholen aangeboden door nl.tree, een samenwerkingsverband van kabelbedrijven dat een overeenkomst had met het ministerie van OCenW voor het bouwen en beheren van Kennisnet. Per 1 januari 2004 wordt de levering van internet aan scholen vrijgegeven aan de markt. Scholen krijgen dan een budget van OCenW om zelf zelf een provider te kiezen. Dat budget bedroeg 15 euro per leerling, sinds prinsjesdag zijn daar een paar euro per leerling aan toegevoegd. Scholen zijn niet verplicht gebruik te maken van het aanbod van KPN, maar een grote meerderheid zal dat zeker doen. Het geld van OCenW kunnen ze dan gebruiken voor andere maatregelen om ICT op school te stimuleren.

Hans Leenmans, directeur van de branchevereniging van internetproviders (NLIP), is ,,enorm boos''. ,,Met dit aanbod van KPN gaat een markt van 50 miljoen euro per jaar verloren. OCenW vond dat er marktwerking moest komen, dus zijn we al een jaar bezig met voorbereidingen. We hebben een stichting opgezet voor kwaliteitszorg, dertig providers hadden zich aangemeld, alles lag klaar. Drie weken geleden is Economische Zaken benaderd door KPN, ze kwamen tot een akkoord en OCenW is veel te makkelijk meegegaan. Nu moeten NMa en Opta uitzoeken of dit juridisch toelaatbaar is. Commercieel is het een slag voor ons, maar het is ook slecht voor het onderwijs. Scholen krijgen nu alleen een aansluiting, en niet de toegevoegde waarde door ondersteuning die ze van ons zouden krijgen.''