Vijf `nieuwe' Brels

De Franse platenmaatschappij Universal Music heeft voor beroering gezorgd door vijf niet eerder uitgebrachte liederen van Jacques Brel op cd te zetten. De liederen van de in 1978 overleden Belgische muzikant waren bedoeld voor zijn album Les Marquises, dat in 1977 uitkwam. Brel weigerde die vijf nummers op zijn plaat op te nemen.

In een cd-box ter gelegenheid van Brels 25ste sterfjaar heeft Universal de cd Les Marquises alsnog van deze nummers voorzien. In de Franse krant Le Figaro zei producer Eddie Barclay gisteren: ,,Ik denk dat zulke lijkenpikkerij hem woedend had gemaakt.''

Volgens Brigitte Forissier van de Brel Stichting in Brussel was Brel een perfectionist, die vond dat deze nummers nog niet af waren. ,,En toen hij ziek werd, had hij geen tijd meer om ze af te maken.'' De muzikant, die in het Frans en Nederlands zong en wiens bekendste nummer Ne me quitte pas is, overleed in 1978 aan longkanker.

Universal onderstreept dat de familie van Brel mag beslissen over diens nalatenschap. In het tijdschrift L'Express bevestigt Brels weduwe Miche dat zij goedkeuring heeft gegeven: ,,Voor mij was dit het moment om deze liederen aan het publiek aan te bieden.''