Vertaler opgepakt

Een Amerikaanse militair die als vertaler werkte op de militaire basis Guantánamo Bay op Cuba is onlangs aangehouden. De man wordt verdacht van spionage en hulp aan de vijand.

Het is de tweede arrestatie van een op de basis werkzame militair die bekend is geworden. Zondag bevestigde het Amerikaanse leger de arrestatie van imam James (Yousuf) Yee. De twee mannen zouden elkaar kennen. Het ministerie van Defensie wil echter niet zeggen of de twee arrestaties met elkaar te maken hebben.

Vertaler Ahmad al-Halabi (24) werd zes weken geleden gearresteerd op een militair vliegveld in Florida. Hij zou onder meer hebben geprobeerd gevoelige informatie over het kamp, waar ruim 660 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders worden vastgehouden, aan Syrië te geven. In zijn bezit zouden 180 handgeschreven briefjes van gevangenen zijn gevonden. Ook zou hij de vluchtroutes van en naar de basis, en namen en celnummers van gevangen hebben opgeschreven alsmede zonder toestemming contact met gedetineerden hebben gehad, waarbij hij ,,ongeautoriseerd eten zoals baklava'' aan hen gaf. Voor spionage en hulp aan de vijand kan Al-Halabi de doodstraf krijgen.

Het Pentagon is een onderzoek begonnen naar de activiteiten van vertaler Al-Halabi en imam Yee. Mogelijk zouden ook andere militairen bij de vermoede spionage betrokken zijn.