Veerman Frans Commandeur

De Franse regering heeft minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Cees Veerman een hoge onderscheiding toegekend wegens zijn inzet voor de Frans-Nederlandse landbouwbetrekkingen. De Nederlandse bewindsman wordt `Commandeur de l'Ordre du Mérite Agricole', de hoogste Franse onderscheiding voor personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de landbouw. De toenmalige landbouwministers Braks en Brinkhorst is deze eer ook te beurt gevallen. Volgens ingewijden heeft Veerman zijn onderscheiding vooral te danken aan zijn rol bij de landbouwmarathon van juni in Luxemburg, toen een akkoord werd bereikt over een ingrijpende hervorming van het Europese landbouwbeleid. Dit kwam tot stand na langdurig Frans verzet. Veerman speelde volgens velen een bemiddelende rol en wist de Fransen `binnenboord' te houden. Minister Veerman is overigens zelf een `Franse boer': hij bezit een koolzaadboerderij in de Dordogne.