Topman van Corus roept wrevel op

De nieuwe topman Philippe Varin van staalconcern Corus heeft zich vanochtend de woede op de hals gehaald van de Nederlandse ondernemingsraad en vakbonden.

Tijdens zijn eerste presentatie van halfjaarcijfers zei de in mei aangetreden Fransman nog drie tot vier jaar nodig te hebben om het noodlijdende staalconcern weer op de rails te krijgen.

,,Zoveel tijd heeft hij niet'', reageerde OR-voorzitter F. van Wieringen. Van Wieringen en ook FNV-bestuurder J. Duijnhoven verwijten de topman gebrek aan daadkracht. Net als analisten en beleggers hadden zij verwacht dat Varin vanochtend nieuwe herstelplannen zou presenteren. Die hield de Fransman echter onder de pet. Staalconcern Corus heeft het verlies in de eerste helft van het jaar teruggebracht tot 125 miljoen pond (182 miljoen euro). Vorig jaar verloor Corus in dezelfde periode nog 237 miljoen pond.

De omzet steeg, deels als gevolg van de gestegen staalprijzen en een hogere koers van de euro, met 11 procent tot 4,2 miljard pond.

Het operationele verlies, voor bijzondere posten, daalde van 252 naar 36 miljoen pond, iets minder dan de 41 miljoen pond die het concern eerder had voorspeld. Dit verlies is volledig toe te schrijven aan de staalproductie in het Verenigd Koninkrijk, dat 127 miljoen pond verlies leed. Daar stonden winsten van 76 miljoen pond van de staalproductie in Nederland (het voormalige Hoogovens in IJmuiden) en 15 miljoen pond van de aluminiumactiviteiten tegenover.

In het nettoresultaat is een aantal bijzondere lasten opgenomen, zoals de boete van 14 miljoen pond die Corus aan het aluminiumconcern Pechiney moest betalen wegens het niet doorgaan van de voorgenomen verkoop van de aluminiumactiviteiten van Corus Nederland aan Pechiney. Het verkrijgen van een nieuwe kredietfaciliteit kostte 9 miljoen pond.

Corus kondigde vanmorgen de uitvoering van het eerste deel aan van de eerder dit jaar aangekondigde sanering van de staalproductie in Groot-Brittannië. Het concern heeft nog geen bank gevonden die Corus de voor de volledige reorganisatie benodigde 250 miljoen pond wil lenen, maar het concern heeft 90 miljoen pond door de verkoop van grond en exportkredieten.

Met dit bedrag kan Corus de sluiting van een staalfabriek en een walserij in Stocksbridge (bij Sheffield, in Midden-Engeland) betalen, evenals de uitbreiding van de productiecapaciteit in het nabijgelegen Rotherham.