Titel nog niet bekend

,,Wie van jullie is het vrouwtje?'', luidt de humoristische vraag die vorige week twee keer werd gesteld aan twee mannen in beeld (Sterrenbeurs en Jensen!). Lachen, dus, maar volschietende mannen zijn op televisie óók aan de orde van de dag. Zondag raakte filmregisseur Fons Rademakers in de aan hem gewijde R.A.M. Special geëmotioneerd, toen hij zich een toneelrol van hemzelf herinnerde, en gisteren kreeg in Barend & Van Dorp Tweede-Kamerlid Gert Jan Oplaat (VVD) het te kwaad, bij de gedachte aan het dreigement van dierenbeschermers om het huis van hem en zijn broer, een pluimveefokker, in brand te steken.

Het lijkt wel of mannen op televisie, sinds ze geen stropdas meer hoeven te dragen, zwak durven te zijn. Margaret Thatcher wist al vanaf het begin van haar politieke carrière wat het zwakke geslacht was. In het briljante, onderkoeld-venijnige televisieportret Premier Maggie, geïmporteerd door de VPRO, besteedt samensteller Nick London veel aandacht aan de weerstand die de Britse Conservatieve partij aanvankelijk bood tegen een vrouw als leider. Maar Margaret, spottend bij haar tweede voornaam `Hilda' genoemd, nam mannen niet zo serieus, en profiteerde optimaal van het enige progressieve aspect van haar imago. Een getrouwde vrouw met een tweeling, die leek geen bedreiging te vormen voor haar voorganger Edward Heath, maar toen ze eenmaal in diens schaduwkabinet was opgenomen, wisten de anderen dat ze haar nooit meer weg zouden krijgen.

En toch is er in Nederland nog niet echt veel veranderd, sinds Ageeth Scherphuis en de andere vier televisieomroepsters bij de 250.000ste Nederlandse televisiebezitter in 1958 thuis de thee kwamen inschenken, zoals Andere tijden gisteren nog eens liet zien. Recent onderzoek komt tot de conclusie dat op de Nederlandse televisie 28 procent van de sprekers van verstaanbare zinnen een vrouw is. Een programma als De bachelor (RTL4) haalt het gemiddelde dus flink omhoog, want daarin moet een begerenswaardige vrijgezel, piloot Roderick Hilhorst (sinds gisteren ook genoteerd aan de Sterrenbeurs), uit 25 naar hem smachtende vrouwen de ware uitkiezen. Aan het einde van elke aflevering vindt de zogeheten `rozenceremonie' plaats. Mooi aangekleed wachten de dames op een rijtje of ze een bloem zullen krijgen, want er moeten er steeds een aantal afvallen. Intussen publiceren de roddelbladen door voormalige minnaressen gemaakte naaktfoto's van de man die wel drie keer per uitzending zegt toe te zijn aan het stichten van een gezin.

Bij Barend & Van Dorp wordt ook vijf keer per week een vrouw aangeboden. De formule van het item BVD werkt mee behelst dat een aan de bar gezeten werkloze zichzelf mag aanprijzen en verslag uitbrengt van recente sollicitaties. Een leuk idee, maar waarom zijn de drie tot nu toe verschenen werkzoekenden allen vrouwen? Terwijl de aan tafel plaatsnemende gasten aardig beantwoorden aan de 28-procentsnorm, wordt de etalage voor werkgevers exclusief gevuld met secretaresses en ontwerpsters. Maggie zou er geen genoegen mee hebben genomen.

Ned.3 (VPRO), Premier Maggie, 24 september, 0.26u.

    • Hans Beerekamp