Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Een gesprek met twee Nobelprijswinnaars voor de vrede: Simon Peres en Yasser Arafat over de zeer moeizame routekaart naar de vrede. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Reportage over Vlaamse homoseksuele moslims die zich bedreigd voelen door de Arabisch-Europese Liga. Randy Newman praat over zijn nieuwe cd, filmmaker Michel van Erp over de controverses bij het maken van zijn film over prins Claus. Ned.3, 22.20-23.10u.

AMUSEMENT

Make me beautiful. Zie tv-vooraf. Net5, 20/20-21.30u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Linda de Mol mag reclame maken voor haar nieuwe tijdschrift Linda en haar film Ellis in Glamourland. Joâo Varela, Tweede-Kamerlid voor de LPF, vertelt over zijn ervaringen als lid van de tijdelijke Commissie Onderzoek Integratiebeleid. Optreden van Paco Pena. RTL4, 22.15-23.30u.

Tussen hemel en aarde. Presentatrice Bridget Maasland werd thuis volkomen vrijgelaten op het gebied van het geloof. ,,Als puber dacht ik: dat is ook saai, ik heb niks, geen houvast, niks!'' Over haar vrije opvoeding, haar hang naar spiritualiteit en de dood op verzoek.

MUZIEK

Valery Gergievs Rusland. Tweede aflevering van een vijf-delige muzikale trip door Rusland. De opnamen zijn gemaakt in het Mariinski-theater in St. Petersburg met dirigent Valery Gergiev. Muziek van o.a. Arvo Pärt, Rimski-Korsakov, Strawinsky, Moesorgski, Rachmaninov, en Prokofjef. Ned.3, 23.53-0.55u.

SPORT

Voetbal: UEFA-Cup. Rechtstreeks verslag van de UEFA-Cupduels tussen FC Utrecht en Zilina (18.25u.) en tussen Newcastle United en NAC (20.35u.). Beide wedstrijden inclusief een voor- en nabeschouwing. De uitzendingen worden gevolgd door Sportjournaal (22.45u.) en Studio Sport (23.00u.). Ned.2, 18.25-23.30u.

FILM

Deuce Bigalow: Male Gigolo (Mike Mitchell, 1999, VS). Flauwe komedie met Rob Schneider als epigoon van Adam Sandler. Aquariumschoonmaker boekt succes als `man-whore' omdat hij begrijpt dat dikke, lange en eenbenige vrouwen eigenlijk geen behoefte aan seks hebben. Liever spelen ze Trivial Pursuit. Veronica, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

.Dead Poets Society (Peter Weir, 1989, VS). Robin Williams schittert als mild revolutionaire leraar die anno 1959 poëzie en individualiteit introduceert op door conformisme en materialisme beheerst jongensinternaat in Vermont. Merkwaardig einde. Canvas, 21.00-23.10u.

Romeo Must Die (Andrzej Bartkowiak, 2000, VS). Vehikel voor vechtkunstenaar Jet Li, na Jackie Chan de grootste ster van de Hongkongse actiefilm. Romeo en Julia-achtig plot voorziet in rol van de in 2001 verongelukte R&B-zangeres Aaliyah. Veronica, 22.05-0.10u., onderbroken door reclame.

The Hawk (David Hayman, 1993, Engeland). Effectieve psychologische thriller portretteert de toenemende paranoia van huisvrouw Helen Mirren. Gaat achter haar echtgenoot George Costigan een seriemoordenaar schuil? BBC1, 0.45-2.15u.

.Flying down to Rio (Thornton Freeland, 1933, VS). Musical waarin Gene Raymond bezwijkt voor exotische Dolores Del Rio is vooral memorabel vanwege het fameuze dansnummer op de vleugels van een vliegtuig en als de eerste film waarin Fred Astaire en Ginger Rogers als een koppel optreden. Morgen, BBC2, 15.00-16.30u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Koert Lindijer, correspondent in Afrika voor NRC Handelsblad en radio-journalist, treedt met zijn recent verschenen boek `Bittereinders' in het voetspoor van de onlangs overleden Wilfred Thesiger die verkeerde onder de laatste Afrikaanse nomadenvolkeren. Radio 1, 19.04-20.04u.

De avonden. Het gesproken uitzicht van Sjoerd van Bommel, drummer in 's-Hertogenbosch. Gesprek met René Damen van Keer Het Tij, de organisatie die verantwoordelijk was voor de demonstratie tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Een kort verhaal van Arnon Grunberg vanuit New York en een gesprek met de Afghaans-Amerikaanse schrijver Khaled Hosseini over De vliegeraar van Kabul, een roman die zich afspeelt aan de vooravond van de Russische inval en ook de terreur nadien van de Talibaan beschrijft. Portret met sessie-opnamen van de Schotse folkmuzikant Alasdair Roberts. 747AM, 22.02-0.02u.