Sympathieke voetbalfinale

Het was ongetwijfeld met de beste bedoelingen dat reclamemaker Matthijs de Jong in 2002, het jaar van het WK voetbal, op het idee kwam om een wedstrijd te organiseren tussen de onderste twee landen op de Fifa-ranglijst, het Aziatische Bhutan en het Caraïbische Montserrat. En kun je iets aanmerken op het feit dat zijn baas, Johan Kramer, er een film van wilde maken?

Niets, behalve dat het geen góede film is geworden. De makers hebben interviews gehouden, reportages gemaakt op beide locaties, we weten na afloop wat voor landen dat zijn, het nietige eilandje Montserrat en het boeddhistische Bhutan, en wat voor voetballers daar rondlopen. Ze hebben de teams gevolgd in de aanloop naar hun `andere finale' en we zien hoe Bhutan die met 4-0 wint, maar dat winnen er eigenlijk helemaal niets toe doet. Super-sympathiek en sportief in orde allemaal, maar zo knullig. Een omhooggeschoten of rollende bal als bindmiddel en dat tientallen keren. The Other Final misstaat in het rijtje van Docuzone-films Ônibus 174 en Fairuz.

The Other Final. Regie: Johan Kramer. Docuzone. In: 14 bioscopen.

    • Bas Blokker