Studenten tevreden

Studenten in het hoger onderwijs zijn optimistisch over hun voorbereiding op de arbeidsmarkt. In een landelijke enquête onder meer dan 40.000 studenten geven zij hun opleiding gemiddeld een voldoende. De universiteiten van Enschede, Wageningen en Maastricht scoren het best.

De resultaten van de enquête blijken uit de vandaag verschenen database StudieKeuzeInformatie (SKI) 2003, een nieuw initiatief van Choice in Leiden. De waardering wijkt nauwelijks af van de afgelopen jaren, maar wel is er een lichte verschuiving te zien tussen de studies. Aanstaande leraren zijn optimistisch, studenten economie en techniek aanzienlijk minder. De meeste studenten geven hun studie een voldoende (6,5). Lerarenopleidingen en studies voor de medische en zorgsector krijgen een 7 of hoger. Gunstige uitzondering bij de economische studies zijn de hotelscholen.

Net als bij de universiteiten worden kleine hogescholen gemiddeld hoger gewaardeerd dan grote instellingen. De Fontys Hogescholen herstellen zich vergeleken met afgelopen jaren, terwijl vestigingen van de nieuwe InHolland Hogeschool nu meer kritiek krijgen.

Bovenaan de ranglijst staan drie kleine confessionele instellingen in Zwolle, Ede en Rijswijk. Van de grotere instellingen halen Den Bosch, Zwolle (Windesheim) en Arnhem de beste scores.