`Phileine' opent festival Utrecht

Phileine zegt sorry opent vanavond het Nederlands Film Festival in Utrecht. De nieuwe film van Robert Jan Westdijk (Zusje, Siberia) dingt ook mee naar de Gouden Kalveren die aan het slot van het festival, op 3 oktober, worden verdeeld.

Eén Gouden Kalf zal vanavond al worden uitgereikt. De Vlaamse acteur Jan Decleir (binnenkort te zien in Rosenstrasse) krijgt voor zijn oeuvre het Kalf voor de cultuurprijs en is tevens Gast van het Jaar.

Ook Fons Rademakers zal in Utrecht uitvoerig worden geëerd. Over het werk van de inmiddels 83-jarige regisseur van elf speelfilms heeft Harry Hosman een documentaire gemaakt, Hoe een zondagskind de Nederlandse speelfilm uitvond. Verder zal een boek over zijn werk verschijnen en worden al zijn films, plus de documentaire, uitgebracht op dvd.

Andere speelfilms die in Utrecht in première gaan zijn onder meer Cloaca, de verfilming van het toneelstuk van Maria Goos door Willem van de Sande Bakhuysen, The Emperor's wife van Julie Vrebos, Hotel Heimwee, het regiedebuut van acteur Porgy Franssen, en Verder dan de maan van de Vlaming Stijn Conincx. De laatste film is dit jaar de Nederlandstalige inzending voor de Oscar.

Het Nederlands Fonds voor de Film zal tijdens het festival bekend maken welke drie films in aanmerking komen voor extra geld wegens groot succes aan de kassa. Deze `recettebonus' wordt dit jaar voor het eerst toegekend. Om niet alleen maar commerciële successen te belonen looft het Filmfonds een soortgelijke bonus uit voor films die prijzen hebben behaald op internationale filmfestivals. Daarbij zijn de festivals `gewogen' naar belangrijkheid.

Tijdens het festival wordt ook stilgestaan bij de dood, eerder dit jaar, van producent Rob du Mée. Enkele van de films die hij produceerde worden vertoond, waaronder, zondag, zijn grootste succes, Rooie Sien (1975), ,,in aanwezigheid van cast, crew en vrienden''.