Oprichter Irak weer volwaardig lid OPEC

Irak mag weer als volwaardig lid deelnemen aan de vergaderingen van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC). Het oliekartel is vandaag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te spreken over de ontwikkelingen op de oliemarkt.

Irak is een van de oprichters van OPEC. Sinds de eerste Golfoorlog had het echter nauwelijks iets in de melk te brokkelen omdat de olieproductie werd gecontroleerd door de VN. De status van Irak zorgde gisteravond voor een ruzie binnen het kartel nadat Venezuela weigerde Irak te accepteren als volwaardig lid, omdat de VN de Iraakse regering nog niet erkennen. Het Zuid-Amerikaanse land draaide vanmorgen bij. Irak is in theorie een machtig OPEC-lid. Het heeft, na Saoedi-Arabië, de grootste oliereserves ter wereld. De staat van de olie-industrie in Irak is echter deplorabel als gevolg van drie oorlogen en jaren van economische sancties.

OPEC zal vandaag waarschijnlijk ook besluiten de olieproductie van het kartel niet te veranderen. Irak krijgt nog geen quota toegewezen, omdat het nog vrijwel geen olie exporteert.