Ontslagen bij Donner en Verwij

Bij Boekhandels Groep Nederland (BGN), eigenaar van 38 grote boekwinkels als Donner in Rotterdam, Verwij in Den Haag en Scheltema in Amsterdam, moet bijna 10 procent van het personeel verdwijnen. Oorzaak volgens BGN is de recessie in de boekenbranche.

Ongeveer de helft van de circa 90 gedwongen ontslagen vallen bij boekhandel Donner in Rotterdam, het vlaggenschip van BGN. De rest van de ontslagen valt bij de andere winkels, het hoofdkantoor in Houten en bij de facilitaire bedrijven. Bij BGN werken ruim 1.000 mensen, overeenkomend met bijna 700 voltijdbanen.

BGN is naar eigen zeggen de grootste boekhandelketen van Nederland. Het bedrijf claimt een marktaandeel van ongeveer 20 procent. Bijna de helft van de omzet van BGN, die vorig jaar op bijna 163 miljoen euro lag, komt uit de verkoop van boeken in de winkels. Een kwart van de omzet is afkomstig uit het leveren van boeken aan bedrijven en de overheid. De rest van de verkopen wordt gegenereerd door verkoop aan universiteiten en HBO-instellingen.

BGN-directeur M. van der Lely spreekt van een ,,teleurstellende ontwikkeling' bij Donner in Rotterdam. De grootste winkel van de BGN-keten is twee jaar geleden verbouwd en vergroot. ,,De omzet stagneert en er lopen te veel mensen rond', zegt Van der Lely.

Volgens Van der Lely zit verder de pijn bij de levering van boeken aan de zakelijke markt. ,,Wij leveren veel aan juristen, accountants en dergelijke en doordat we lang een demissionair kabinet hebben gehad zijn er nauwelijks wetsteksten.' Maar ook bezuinigingen bij de overheid en bedrijfsleven spelen een rol. ,,We verkopen veel minder managementboeken.'

Volgens Van der Lely loopt de verkoop van algemene boeken redelijk goed. ,,Maar het is natuurlijk zo dat er minder geld aan wordt uitgegeven. Het consumentenvertrouwen is sterk gedaald.'

BGN is in handen van uitgever Wolters Kluwer en de participatiemaatschapijen Nesbic en NPM, die elk ruwweg eenderde van de aandelen bezitten. Van der Lely werd twee jaar geleden directeur van BGN en is afkomstig van de Makro, een onderdeel van SHV. Ook NPM maakt deel uit van SHV.

Gerectificeerd

Boekhandel

In het artikel Ontslagen bij Donner en Verwij (24 september, pagina 17) is sprake van boekwinkel Verwij in Den Haag. De desbetreffende boekhandel heet Verwijs.

    • Mark Houben