Marten Fortuyn staakt protest tegen rockopera

Na het aanschouwen van Doop! gisteravond in Utrecht heeft Marten Fortuyn zijn actie tegen de rockopera gestaakt, omdat deze bij nader inzien geen verheerlijking van de moord op zijn broer blijkt te zijn.

Fortuyn verklaarde dit misverstand na afloop uit ,,een goedkope publiciteitsstunt'' van de componist, Jef Hofmeister. Fortuyn: ,,Hofmeister heeft in Trouw uitspraken gedaan die hij niet waarmaakt met zijn krakersopera. Ik was gechoqueerd door wat hij zei in een interview, niet door de opera zelf.''

Fortuyn voerde de afgelopen week met een groep sympathisanten een e-mailactie tegen Doop! omdat hij dacht dat de voorstelling een steunbetuiging zou bevatten aan Volkert van der G., de moordenaar van zijn broer. Fortuyns woede werd gewekt door een interview in Trouw waarin Hofmeister het enigszins opnam voor Volkert van der G. De componist zei onder meer: ,,Ik dood niemand, maar het kan móeten. Fortuyn wás ook gevaarlijk. (...) Je weet pas over tien jaar of het noodzakelijk was. Ik veroordeel die moord, maar stel de filosofische vraag: hoe weet je dat het niet goed was?'' Na afloop verklaarde Hofmeister tegen Fortuyn dat zijn woorden door Trouw waren verdraaid.

Voor de deur van Theater Kikker, waar gisteravond de eerste inspeelvoorstelling van Doop! werd gespeeld, demonstreerden enkele LPF-aanhangers met een Pim-vlag en een spandoek. Ook werden pamfletten uitgedeeld met als kop: ,,De verheerlijking van een politieke `moord'.'' In de zaal zaten ook enkele regionale LPF-politici, en er liepen een paar mensen van een beveiligingsdienst rond. De voorstelling verliep ongestoord.

Doop! gaat over de ondergang van een kraakpand in de jaren tachtig. Een van de krakers, Wallie van der Vee, is losjes gemodelleerd naar Volkert van der G. Hij is een strenge veganist (,,veganisten pijpen niet''), hij voert actie voor de Stichting Bontdood, hij vermoordt een huizenspeculant en gaat vervolgens in hongerstaking. Zelfs zijn geliefde tofu-burgers laat hij staan. Van der Vee is geen held in de rockopera, eerder een sukkel. Zijn vriend Dr. Sax zingt hem toe in Strijdlied voor jou. Toen Hofmeister dit lied eerder in het Vondelpark zong, kondigde hij het aan als: ,,Dit is voor Volkert.''