Maleisië verlengt straf zonder vorm van proces

Maleisië heeft de hechtenis verlengd van tien mannen die al twee jaar zonder proces vastzitten. De tien worden verdacht van pogingen tot omverwerping van de staat. Op grond van de fel bekritiseerde Binnenlandse Veiligheidswet van Maleisië, de ISA, kunnen ze nog eens twee jaar vast worden gezet zonder dat het tot een rechtszaak komt.

,,Ze worden nog steeds beschouwd als een bedreiging voor de veiligheid'', zei vice-premier Abdullah Ahmad Badawi gisteren nadat hij de opdracht tot detentieverlenging had gegeven. Abdullah volgt op 1 november Mahathir Mohamad op als minister-president. Er zijn volgens hem nu geen plannen voor een rechtszaak. Gevraagd of er bewijs was tegen de mannen, zei Abdullah: ,,Waarom vraagt u naar details? We zullen wel redenen hebben waarom we ze vasthouden.''

Alle mannen zijn lid van de belangrijkste oppositiepartij in Maleisië, de moslimfundamentalistische Parti Islam SeMalaysia (PAS). Hun veronderstelde leider is Nik Adli Nik Aziz, de zoon van de minister-president van de Maleisische deelstaat Kelantan. Volgens de federale autoriteiten leidt Nik Adli de Maleisië Militante Groep KMM, een terroristische organisatie die in 1988 is opgericht en met de in Indonesië opererende Jema'ah Islamiyah en met steun van Al-Qaeda een pan-Aziatische moslimstaat wil opzetten.

Onder aanvoering van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch werpen critici echter tegen dat de Maleisische machthebbers zich via de arrestatie van de PAS-leden willen ontdoen van hun politieke tegenstanders.