JONGE HOND GAAT LOBBYEN

Directeur Jan Meerman (43) van de branchevereniging van kleding- en schoenenwinkeliers Mitex is benoemd tot voorzitter van de Nationale Winkelraad, de koepelorganisatie van winkeliers in het midden- en kleinbedrijf. ,,De modebranche is de grootste detailhandelsbranche, dus wij leveren wel vaker de voorzitter'', zegt Meerman, die ook Mitex blijft leiden. Behalve dat hij de kledingwinkels vertegenwoordigt, is hij naar eigen zeggen ook tot voorzitter gekozen omdat hij nog jong is. ,,Mijn kinderen vinden mij natuurlijk niet meer zo jong, maar in de wereld van de brancheverenigingen en in het lobbycircuit ben ik absoluut een jonge hond.'' De Nationale Winkelraad verwacht van hem dan ook `jongehondengedrag'. ,,Het is de bedoeling dat ik ga zeggen waar het op staat. Er moet bijvoorbeeld veel meer aandacht komen voor de problemen rondom criminaliteit in winkels.'' Een thema waar de politiek volgens Meerman te veel omheen draait. ,,Er zijn mensen die op koopavond niet eens meer door de Kalverstraat durven lopen, omdat ze zich niet veilig meer voelen. Dus er moet echt iets gebeuren.''

    • Jochen van Barschot