Ivoriaanse rebellen boycotten regering

De voormalige rebellen in Ivoorkust hebben gisteren hun deelname aan de regering van nationale eenheid opgeschort. Ook werken ze niet meer mee aan het ontwapeningsprogramma en aan een plan om het voormalige rebellengebied weer onder controle van de regering te brengen. Met die maatregelen protesteren ze tegen president Laurent Gbagbo die de voortgang van het vredesproces volgens hen blokkeert.

Het wederzijds wantrouwen tussen regering en rebellen is de laatste weken zo sterk toegenomen dat samenwerking in een nationale regering niet meer mogelijk is. Daarmee komt het vredesproces op losse schroeven dat eind januari in Frankrijk met een vredesakkoord begon. Volgens Guillaume Soro, de politiek leider van de ex-rebellen die zich tegenwoordig Forces Nouvelles noemen, stelt het vredesproces toch al niks meer voor.

President Gbagbo zou zich niet houden aan de afspraak in het vredesakkoord om zijn macht te delegeren. Hij zou de rebellen niet hebben geconsulteerd over de recente benoeming van ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken, zoals eerder was overeengekomen. Hij zou zich opmaken voor een afrekening met de ex-rebellen door zich te bewapenen.

Volgens de oud-rebellen willen zij niet tornen aan de vrede. Maar een hervatting van de burgeroorlog is onder de huidige omstandigheden ,,geen utopie meer '', zeiden ze gisteren na afloop van een bijeenkomst in Bouaké, de hoofdstad van het voormalige rebellengebied. De kans dat het op korte termijn werkelijk tot een nieuwe militaire confrontatie komt, lijkt klein omdat er nog altijd zo'n 4.000 Franse vredeshandhavers in Ivoorkust zijn.

Wat de oud-rebellen met hun boycot hopen te bereiken, blijft onduidelijk. Ze zeggen dat ze niet uit zijn op een deling van Ivoorkust. Sinds eind vorig jaar beheersen ze grotendeels het noorden en westen van het land.

Tegenstellingen tussen het christelijke zuiden en islamitische noorden zijn de laatste jaren gegroeid onder invloed van de economische crisis. Noorderlingen voelen zich politiek en sociaal sterk achtergesteld.

De huidige crisis begon een jaar geleden met een mislukte staatsgreep. Sindsdien is het land de facto in tweeën gedeeld. Bij gevechten tussen rebellen en regering kwamen meer dan 3.000 mensen om het leven. Ruim een miljoen mensen raakten ontheemd.

Ivoorkust is de grootste cacaoproducent van de wereld.