Galgenwaard zal niet spoken

FC Utrecht speelt in het UEFA-Cuptoernooi vanavond zonder publiek tegen het Slowaakse MSK Zilina. De UEFA strafte de club vorig jaar voor de rellen tegen Legia Warschau.

Nieuw Galgenwaard, het podium van Utrechtse voetbalfeesten, is vanavond omgetoverd in een spookhuis waar het fluitsignaal van de scheidsrechter de boventoon zal voeren. Slechts 75 mensen van de plaatselijke FC worden toegelaten in het doodstille stadion. De spelersgroep en de technische staf vormen de helft van dit aantal. Vijftig stewards en vijftien ballenjongens zijn ook aanwezig. Vaste bezoekers als burgemeester Brouwer en wethouder Spekman van Sportzaken behoren niet tot de genodigden bij het UEFA-Cupduel tegen het Slowaakse MSK Zilina.

De twee lokale politici waren vorig najaar tijdens het UEFA-Cupduel tegen Legia Warschau getuigen van ongeregeldheden op het veld én op de tribunes. Poolse aanhangers begonnen met het gooien van vuurpijlen naar een belendend supportersvak, waarna Utrechtse voetbalfans hun kans schoon zagen en op gewelddadige wijze verhaal gingen halen. Het duel werd tijdelijk stilgelegd. De Utrechtse politie had het bekerduel niet als risicowedstrijd ingeschat en kwam personeel tekort om het oproer in de kiem te smoren. De burgemeester legde de schuld bij de clubleiding, vice versa.

Het noodlijdende FC Utrecht loopt vanavond door de straf van de Europese voetbalbond UEFA ongeveer een half miljoen euro mis aan recettes. Het verbouwde stadion kan momenteel ongeveer 20.000 toeschouwers herbergen, van wie de meesten vanavond thuis voor de buis zitten. Naar schatting tweeduizend supporters nemen plaats in de ijshockeyhal van de Vechtsebanen, waar de wedstrijd op een groot scherm wordt vertoond. `Klein Galgenwaard' luidt de bijnaam van deze alternatieve locatie. Na afloop van de wedstrijd rijden de spelers van FC Utrecht vijf kilometer noordwestwaarts, om daar de harde supporterskern te bedanken voor hun steun op afstand.

In Klein Galgenwaard wordt de sfeer van Nieuw Galgenwaard zo veel mogelijk nagebootst; compleet met zang, dans en spijzen. De aanmoedigingen in de ijshockeyhal worden via een satellietverbinding doorgestraald naar het voetbalstadion. Het was vanmorgen nog niet duidelijk af de spandoeken in het stadion moeten worden verwijderd. Op de lege tribunes zijn metershoge doeken met afbeeldingen van supporters zichtbaar gemaakt. Om een eventueel oproer in de hand te houden, worden acht agenten opgetrommeld.

Om een voorproefje te nemen op de doodse sfeer heeft trainer Booy van FC Utrecht zijn eerste elftal vorige week in een leeg stadion laten oefenen tegen het tweede elftal van de club. De coach vindt het jammer dat zijn spelers vanavond de steun van de `twaalfde man' moeten missen, maar hij ziet ook voordelen bij het voetballen zonder aanmoedigingen vanaf de tribunes. ,,Nu zijn mijn aanwijzingen tenminste voor iedereen hoorbaar'', zei Booy aan de vooravond van de wedstrijd tegen MSK Zilina, dat in de Slowaakse competitie momenteel de laatste plaats bezet.

Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse voetbalploeg een thuiswedstrijd zonder publiek moet spelen. In 1987 speelde het Nederlands elftal in een leeg Ajax-stadion De Meer een EK-kwalificatieduel tegen Cyprus, als gevolg van een eerder bomincident in de Rotterdamse Kuip tegen dezelfde tegenstander. In 1992 was het Venlose stadion De Koel het lege strijdtoneel van het competitieduel VVV-FC Den Haag. En in 1999 moest de wedstrijd NAC-FC Dordrecht zonder publiek worden uitgespeeld, nadat een maand eerder een vuurwerkbom was afgegaan en het duel was gestaakt.