Forse daling van verkoop woningen

Het aantal verkochte woningen is deze zomer met bijna 5.000 teruggelopen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. In juni, juli en augustus is in Nederland 9,4 procent minder huizen verkocht.

In totaal werden in die drie maanden 47.954 huizen verkocht. Dat blijkt uit een berekening op basis van cijfers van het Kadaster, dat gisteren de meest recente koopsomgegevens heeft bekendgemaakt. De gemiddelde huizenprijs is deze zomer met 1,5 procent gestegen tot 205.000 euro.

Na de hausse van afgelopen jaren lijkt de Nederlandse huizenmarkt nu tot stilstand te komen. Al enige tijd vlakken prijsstijgingen af en staan woningen langer te koop. Nu blijkt dat ook minder huizen verkocht worden.

De gemiddelde woningprijs bedroeg in augustus ook 205.000 euro. Die prijs is gelijk gebleven ten opzichte van augustus vorig jaar. Huizenverkopen zijn sterk seizoensgevoelig. In lente- en zomermaanden worden traditioneel meer woningen verkocht dan in de winter. Daarom moeten de cijfers vergeleken worden met dezelfde periode een jaar eerder.

Prijzen van appartementen zijn in augustus licht gedaald, eengezinswoningen zijn iets duurder geworden. Appartementen werden met 151.000 euro gemiddeld 1.000 euro goedkoper, terwijl de prijs van eengezinswoningen met 1.000 euro stegen tot gemiddeld 224.000 euro. Deze prijsstijging (0,5 procent) bedroeg in juli nog 1,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Uit eerdere cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat met name het hogere segment last heeft van een moeilijke huizenmarkt. Eind vorig jaar daalde de prijs voor het eerst sinds 1994. Daarna trok de markt weer aan, gebruikelijk in het tweede kwartaal .

Tegelijkertijd neemt de tijd dat een huis te koop staat toe. In het tweede kwartaal van vorig jaar stond een huis volgens de NVM nog 56 dagen te koop. Dit jaar was dat 67 dagen. In het duurdere segment was dat bijna twee keer zo lang. Het Kadaster geeft geen toelichting op de cijfers. Volgens de meest recente uitlatingen van de NVM ,,heeft het lage consumentenvertrouwen slechts beperkte invloed op de woningmarkt. Die is steviger dan verwacht''.

www.nrc.nl dossier woningmarkt