FNV dreigt KPN met Ondernemingskamer over topsalarissen

De vakbond FNV dreigt een procedure bij de Ondernemingskamer aan te spannen tegen KPN en Getronics, omdat deze bedrijven hun bestuurders `buitensporige salarissen' zouden betalen. De FNV heeft gisteren zogeheten bezwaarbrieven bezorgd bij deze bedrijven.

,,Als de reactie van KPN en Getronics niet bevredigend is, stappen wij naar de Ondernemingskamer'', zei een woordvoerder vanmorgen in een toelichting. De FNV wil dat KPN en Getronics de eerder vastgestelde bonus-, optie-, en vertrekregelingen terugdraaien. ,,Gebeurt dit niet, dan vragen wij de Ondernemingskamer deze besluiten over de beloning terug te draaien'', zei de woordvoerder.

Telecombedrijf KPN is volgens de FNV als doelwit gekozen, omdat bij dit bedrijf sprake zou zijn van een `overdadige beloning' van bestuursvoorzitter Scheepbouwer en een `extreme vertrekregeling' voor ex-bestuurders. Getronics zou `riante vertrekregelingen' betaald aan twee bestuurders, die zijn weggestuurd na te hebben gefaald. Dergelijke `extreme beloningen' zijn volgens de vakbond in strijd met `verantwoord beheer van financiële middelen'.

De FNV, de grootste vakbond in Nederland, ageert al langer tegen de beloning van ondernemingsbestuurders, die de `vertrouwensbasis van de arbeidsverhoudingen zouden bedreigen. De vakbond heeft eerder aan het kabinet gevraagd om topsalarissen fiscaal af te romen, maar de miljoenennota is hierover terughoudend. ,,We hebben daarover ruzie met het kabinet'', zegt de woordvoerder.

Het maatschappelijk ongenoegen over de beloningen van bestuurders was recentelijk aanleiding voor de instelling van de commissie Tabaksblat, die enkele aanbevelingen heeft gedaan voor de beoordeling van net beloningsbeleid. ,,Maar Tabaksblat zegt niets over de hoogte van de salarissen of de maximale stijging, terwijl wij vinden dat de stijging aan de top niet groter emag zijn dan op de werkvloer'', zegt de woordvoerder.

Formeel zijn het FNV Bondgenoten en Abvakabo die de juridische procedure in gang hebben gezet, omdat deze bonden leden hebben bij Getronics en KPN. De Ondernemingskamer kan een enquête instellen naar wanbeleid.