Corus scherp omlaag na cijfers

Staal- an aluminiumfabrikant Corus was vanochtend een negatieve uitschieter op een licht optimistische beurs. Op de lokale markt kreeg de koers van het Brits-Nederlandse staalconcern Corus een forse tik. Het aandeel zakte meer dan 11 procent in waarde tot 39 cent nadat de directie zich bij de presentatie van de halfjaarcijfers somber had uitgelaten over de toekomst.

De Europese effectenbeurzen hebben vanochtend een kleine winst weten te boeken, vooral dankzij het herstel gisteravond op Wall Street. In Amsterdam stonden de technologiefondsen en KLM in het middelpunt van de belangstelling.

Op het Damrak noteerde de toonaangevende AEX-index aan het eind van de ochtend 325,37 punten, een stijging van 0,8 procent. In Londen, Parijs en Frankfurt stegen de belangrijkste graadmeters tussen de 0,4 en 0,7 procent.

De technologiefondsen herstelde zich van de klappen die ze de afgelopen dagen opliepen. Koploper onder deze bedrijven was automatiseerder Getronics. Het fonds klom met ruim 5 procent tot 1,24 euro. LogicaCMG steeg met 2,8 procent tot 4,01 euro. Een belangrijke winnaar onder de middelgrote fonden was KLM, dat afstevent op een alliantie met Air France. KLM steeg 6,7 procent tot 11,53 euro.

Onder de verliezers was Ahold. Volgens aanhoudende speculaties werkt het supermarktconcern aan een claimemissie van aandelen om zo de schulden te verminderen. Een emissie zou het aandeel verwateren. Ahold leverde 1,2 procent in op 8,27 euro.

De beurzen in New York wonnen gisteren terrein. De Dow-Jonesindex steeg 0,4 procent en de technologiebeurs Nasdaq boekte een winst van 1,5 procent. De beurzen herstelden zich daarmee van de klap van een dag eerder toen beleggers verkochten door de dalende dollar. Een licht herstel van de dollar zorgde gisteren in Amerika voor een beter gemoed.

De effectenbeurs in Tokio keerde vanmorgen de sterke koersdalingen van begin deze week, zij het met een wankele winst. De Nikkei-index steeg 0,3 procent, tot 10.502 punen. De winsten op de overige beurzen in het Verre Oosten waren overtuigender. De Hang-Sengindex in Hongkong stond in de middaghandel op een winst van 2 procent. De belangrijkste graadmeters in Zuid-Korea en Australië gingen iets meer dan 0,8 procent omhoog.