Consument nog steeds somber

Het vertrouwen van consumenten in de economie is in september vrijwel hetzelfde gebleven als in augustus, waarbij de koopbereidheid ,,op een historisch gezien laag niveau'' staat. Ondernemers in de industrie waren in september weer wat positiever gestemd over hun situatie.

Dit blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen heeft gepubliceerd over het consumenten- en het producentenvertrouwen.

De stabilisering van het consumentenvertrouwen in september volgt op een lichte verbetering van het consumentenvertrouwen een maand eerder. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden en het doen van grote aankopen. Consumenten zijn somberder geworden over hun financiële positie in de komende twaalf maanden. Consumenten zijn hierover sinds 1986 niet zo somber geweest.

,,Daar staat echter tegenover dat consumenten iets minder negatief oordelen over de financiële situatie van het eigen huishouden in de afgelopen twaalf maanden'', schrijft het CBS. Over het doen van grote aankopen als koelkasten, televisies en computers zijn consumenten vrijwel onveranderd negatief in vergelijking met augustus.

De fabrikanten van consumptiegoederen verwachten de komende maanden niettemin de productie te zien stijgen. Dat geldt in mindere mate ook voor producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen.