Celstraf en tbs geëist tegen crècheleidster

Advocaat-generaal I. van Asperen de Boer heeft gisteren in hoger beroep een jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 28-jarige crècheleidster Bianca K. uit Nieuw-Vennep.

Volgens de aanklaagster deed K. twaalfmaal een poging tot doodslag op zes baby's in de leeftijd van drie tot veertien maanden.

K. werkte in de periode maart 1998 tot januari 2001 in de kinderdagverblijven Duimelot en Les Petits in de Haarlemmermeer. Daar kregen in die periode zes kinderen in totaal twaalf keer last van ernstige verstikkingsverschijnselen. Elf keer was Bianca degene die het kindje in benauwdheid aantrof, een keer was dat een collega die een baby had overgenomen nadat Bianca haar had verzorgd.

De baby's, die volgens de advocaat-generaal door Bianca waren gesmoord, hoestten en rochelden, liepen soms blauw aan of hadden een bloedneus of een stukgebeten lip. Hoogleraar biostatistiek K. Zwinderman berekende dat de kans dat het toeval was dat Bianca steeds in de buurt was als de kinderen het benauwd kregen één op 2,5 miljoen was.

De verdachte heeft steeds ontkend dat zij de baby's iets heeft aangedaan. Volgens haar is het toeval dat twaalf keer een kind in haar nabijheid onwel werd. ,,Ik wéét dat ik een kind niets kan aandoen.'' K. werkt tegenwoordig in een drogisterij.

De rechtbank sprak haar in december 2001 vrij wegens gebrek aan bewijs. Het openbaar ministerie ging tegen dat besluit in beroep. Volgens advocaat-generaal Van Asperen de Boer staat – ondanks het ontbreken van rechtsstreeks bewijs – de betrokkenheid van Bianca vast. De verklaringen van Bianca, collega's en deskundigen over de voorvallen dienen volgens haar ,,in onderlinge samenhang'' als bewijs.

Ook voerde zij aan dat Bianca in het bezit was van een boek over een moeder die haar eigen kinderen doodde door ze met een kussen te smoren. Bianca zou dat boek volgens een collega zelfs haar `lijfboek' hebben genoemd. Ze ontkende dat op de zitting. De advocaat-generaal nam ook de conclusie over van het Pieter Baan Centrum dat Bianca een borderline-persoonlijkheidsstoornis heeft. Ander psychologisch onderzoek wees uit dat zij geen stoornis heeft.

De geëiste straf van één jaar met tbs is lager dan de eis bij de rechtbank. Daar had de officier van justitie vijf jaar cel en tbs geëist. De advocaat-generaal vindt dat Bianca gebaat is bij een kort verblijf in de cel zodat haar behandeling sneller kan beginnen. ,,Bianca is ook slachtoffer (...), zij lijkt te geloven wat zij zelf zegt.''

De advocaat van Bianca, mr. M. de Klerk, probeerde aan te tonen dat in veel van de gevallen een medische oorzaak voor de benauwdheid niet uit te sluiten was. Zo zouden sommige kinderen last hebben gehad van een virale infectie, vaker bloedneuzen hebben of lijden aan epilepsie.

Uitspraak: 7 oktober