Cárdenas winnaar bergetappe

De Colombiaanse klimmer Félix Cárdenas heeft gisteren de zestiende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 30-jarige renner van de Labarca-ploeg versloeg in de Sierra Nevada zijn Spaanse medevluchters Juan Miguel Mercado en Oscar Sevilla in de sprint.

Klassementsleider Isidro Nozal leverde in de etappe van Jaen naar de Sierra Nevada tijd in. De drager van het gouden tricot eindigde als 24ste. De Spanjaard hield daarmee ruim drie minuten voorsprong op zijn landgenoten Igor Gonzalez de Galdeano en Roberto Heras over. Zondag eindigt de Vuelta in de Spaanse hoofdstad Madrid. Zaterdag staat een bergtijdrit van elf kilometer op het programma.

Op 2.500 meter hoogte deed de Spanjaard Heras gisteren een ultieme aanval op de leiderspositie. De kopman van US Postal demarreerde vier kilometer onder de top, maar hij boekte slechts 53 seconden tijdwinst op Nozal.

Cárdenas kreeg met zijn zege eindelijk de beloning voor zijn sterke optreden in de bergritten. Eerder eindigde hij in de Vuelta twee keer op een tweede plaats en werd hij één keer derde. Met zijn overwinning in de laatste grote bergetappe verzekerde El Gato zich zo goed als zeker van de bergtrui. In het algemeen klassement speelt Cárdenas met een achterstand van negen minuten en 28 seconden geen rol van betekenis meer.

Cárdenas liet aan de Colombiaanse krant El Tiempo weten dat hij het geluk had te kunnen beschikken over een fiets van het merk Olmo die slechts zes kilo weegt. ,,Veel andere ploegen beschikken niet over dergelijk materiaal'', stelde de klimmer.