Cafeïne en pseudo-efedrine toegestaan

Het bestuur van het mondiale anti-dopingbureau WADA heeft gisteren tijdens een congres in Montreal cafeïne en pseudo-efedrine van de dopinglijst geschrapt. Deze middelen stonden al langer ter discussie. Modafinil daarentegen, het medicijn dat de Amerikaanse wereldkampioene op de 100 en 200 meter sprint, Kelli White, tijdens de recente wereldtitelstrijd gebruikte tegen de slaapstoornis narcolepsie, is voortaan verboden.

Deskundigen, onder wie de Nederlander Harm Kuipers, hebben de laatste jaren regelmatig gepleit voor opschoning van de lijst. Van enkele producten, die ook nog onschadelijk zijn voor de gezondheid, is de prestatiebevorderende werking wetenschappelijk nooit aangetoond.

Cafeïne, het opwekkende bestanddeel van onder meer koffie en cola, was in een bepaalde hoeveelheid al toegestaan. Overschrijding van deze limiet heeft zelfs een negatief effect op de prestatie.

Pseudo-efedrine is een isomeer (chemische gelijke stof met andere werking) van efedrine en verwijdt bij toediening door mond of neus (spray, druppels, hoestdrankje) de luchtwegen bij verkoudheid. Efedrine wordt soms toegevoegd aan voedingssupplementen en kan helpen gewichtsverlies te bewerkstelligen. Dat kan van belang zijn bij sporten als judo en boksen.

In het verleden zijn tal van sportmensen (ook prominenten) gestraft doordat ze efedrine of cafëine in hun bloed hadden. Vooral hoestdrankjes bleken gretig aftrek te vinden, aangezien bij inname daarvan de luchtwegen verruimd worden. Over het toestaan van marihuana, dat nog steeds is verboden, werd nog niet gesproken. Maar volgens WADA-voorzitter Pound zal dat in de toekomst zeker gebeuren. ,,Er is veel gediscussieerd over cannabis-producten. De meningen lopen uiteen. Sport moet een voorbeeld voor de jeugd zijn. Daar gaat het tenslotte ook om. Of het stimulerende middelen zijn, is nog maar de vraag.''

WADA zal de nieuwe dopinglijst op 1 oktober publiceren op zijn website. Voor het eerst is deze organisatie alleen verantwoordelijk voor de samenstelling. In maart werd daarvoor in Kopenhagen overeenstemming bereikt. In het verleden was het een zaak van het Internationaal Olympisch Comité.

Aan het slot van het congres van WADA (World Anti-Doping Agency) benadrukte voorzitter Pound dat landen die geen contributie hebben betaald aan deze organisatie, geweerd kunnen worden van de Olympische Spelen volgend jaar in Athene. ,,Tot nu toe heeft slechts 63 procent van de landen contributie betaald, we hopen op tachtig procent, honderd procent kunnen we vergeten'', aldus Pound. Hij overweegt zelfs het IOC te bewegen politici uit landen die niet hebben meebetaald de toegang tot de Spelen te ontzeggen.

De internationale wielrenunie UCI verklaarde gisteren dat zij bij de komende wielerkoersen geen waarnemers meer van WADA duldt. Deze beslissing is genomen na het lekken van het WADA-rapport over de Tour de France. ,,Het vertrouwen van de UCI in WADA is ernstig aangetast'', verklaarde de UCI in een communiqué. ,,Geen enkele waarnemer van deze organisatie is voortaan nog welkom bij de volgende wielerwedstrijden.''

De UCI stelde voorts dat er geen enkele gelijkheid bestaat tussen de wielerwedstrijden en andere internationale sportcompetities. Bij andere evenementen is nog geen enkele keer een waarnemer van WADA op bezoek geweest. ,,De maatregel blijft van kracht tot er een definitieve en bevredigende oplossing van dit probleem is gevonden'', verklaarde UCI-voorzitter Hein Verbruggen.

Het rapport van de WADA-waarnemers werd maandag gepubliceerd in de Franse sportkrant L'Equipe naast een groot interview met Pound. Het rapport was strikt vertrouwelijk. De UCI is niet in de gelegenheid geweest het rapport voor publicatie te bestuderen op onjuiste punten.

Het lekken naar de Franse media gebeurde precies een dag voor het uitvoerend comité van WADA zich uitsprak over de lijst van verboden substantie. De UCI is het, gesteund door een groot aantal wetenschappers, op bepaalde punten oneens met de lijst, vooral over het gebruik van corticoïden (ontstekinsremmers). De UCI acht het lekken volstrekt onacceptabel. In het rapport staat lof over sterke en positieve punten, maar ook wordt gewag gemaakt van zwakke punten, zoals bij de gevolgde procedures in de dopingcontroles.