Brussel wil invloed op gasvoorraad

Nederlandse Europarlementariërs vrezen dat de Europese Commissie een grote greep krijgt op het Nederlandse aardgas. Hun vrees vloeit voort uit een plan dat Brussel invloed geeft op de gascontracten van Nederland met niet-EU landen.

Het Europarlement stemde gisteren in meerderheid tegen een amendement om het plan van commissaris De Palacio (Energie en Transport) zo te wijzigen dat de impact op Nederland kleiner zal zijn. Het voorstel voorziet er onder meer in dat leveranties naar niet-lidstaten in tijden van crisis moeten worden stopgezet zodat het gas naar de EU-landen kan.

Het plan, dat nog moet worden besproken door de ministers van Economische Zaken, geldt voor alle lidstaten, maar heeft in de praktijk alleen consequenties voor Nederland omdat ons land binnen de EU verreweg de grootste gasvoorraden heeft.

PvdA-Europarlementariër Corbey omschrijft het plan als een ,,onaanvaardbare inbreuk'' op de Nederlandse soevereiniteit om te beslissing wat het doet met zijn delfstoffen. Haar grootste bezwaar is dat de term `crisis' vrijwel niet wordt uitgelegd in het voorstel. ,,We willen best solidair zijn en helpen als er een gebrek is aan gas, maar het moet duidelijk zijn wanneer er sprake is van crisis.'' Volgens het ministerie van Economische Zaken zal de regering niet akkoord gaan met een plan dat de soevereiniteit aantast. Volgens Gasunie levert Nederland buiten de EU alleen wat gas aan Zwitserland.